20:35

26.03.2020

20:35

26.03.2020

Saopštenje, RTK2

Demokratska partija Kosova (DPK) saopštila je danas da je koalicija između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK) okončana onako kako je i započela - međusobnim optužbama, prevarama građana, neodgovornošću i nesposobnošću za normalnom vladavinom.

“DPK nije podstakla krizu, niti je postala deo nje, već je osuđivala ovu populističku vladu od početka i osudila štetu koju je Kosovu nanela za manje od dva meseca postojanja. Prvo, koalicija Samoopredeljenje - DSK bila je prevara njihovog biračkog tela, obećavajući vladu u roku od 72 sata na principijelnoj osnovi posle 6. oktobra, međutim vlada je formirana sa četiri meseca kašnjenja jer se nisu mogli dogovoriti o podeli vlasti i funkcija. Drugo, tokom 50 dana vladavine ova vlada u odlasku orkestrirala je antiamerički duh, onda kada su svi očekivali jačanje odnosa sa SAD. Namerno je zanemarila sugestije naših američkih prijatelja i partnera i kroz kontroverzni i diskurs podele dovela do toga toga da Sjedinjene Države neminovno sankcionišu Kosovo obustavljanjem milionskih donacija i investicija za Kosovo”, navodi se u saopštenju.

DPK navodi da dvojica lidera stranaka Samoopredeljenja i DSK, potpuno svesno su pokrenuli političku krizu na vrhuncu najgore posleratne zdravstvene i socijalne krize kao posledice globalne pandemije virusa Covid-19.

“Kada smo, s pravom, svih ovih dana očekivali pojačanu brigu vlade i institucija, građani su kao odgovor dobili novu krizu koja je povećala nesigurnost i strah. I sve to, kao rezultat političkih i stranačkih razračunavanja između partnera u vladajućoj koaliciji”, navodi se u saopštenju DPK.

DPK smatra da su se Samoopredeljenje i DSK odrekle od institucionalne i moralne odgovornosti u najtežim vremenima.

“Premijer Kurti predao se pred izazovima i očekivanjima građana, izazivajući svojim postupcima pokretanje nepoverenja što je juče dobilo podršku više od dve trećine poslanika Skupštine Kosova”, precizira se u saopštenju.

U ovoj novoj političkoj situaciji, DPK zahteva da se ne stvara institucionalni vakum i da se što pre, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, krene u pravcu stvaranja novih institucija koje će imati prioritet u ispunjavanju potreba građana.

“Ali uprkos padu vlade juče, ona je na funkciji do formiranja nove vlade. I ni za jedan trenutak se niko ne sme odmaći od institucionalnih odgovornosti i obaveza. Ova država i naše društvo su uvek bili u stanju da pronađu snagu i volju za napredovanjem, posebno u vremenima velikih izazova, poput onoga sa kojim se suočavamo u našoj borbi sa našim zajedničkim neprijateljem, virusom Covid-19”, poručuju iz DPK.

Nakon konkretnih predloga koje smo kao DPK dali vladi, neophodno je da državni budžet odmah pokrene specijalni fond za vanredne situacije, koji će omogućiti brze i neophodne mere za otklanjanje ekonomske štete, kroz usvajanje finansijskog paketa za preduzeća i radnike privatnog sektora, smatraju u ovoj stranci.

“Između ostalih mera, vlada bi trebalo što pre da omogući otplatu kredita svim preduzećima i građanima tokom tromesečnog perioda; da pokrije plate radnika privatnog sektora koji nisu radili za to vreme; subvencioniše preduzeća koja su zatvorena kao rezultat krize; obezbedi hitno kreditiranje sa niskim kamatama i dvogodišnji grejs period za preduzeća; zaslužene plate za sve lekare, medicinske sestre, vatrogasce, vojnike, ostale službenike i volontere koji su na čelu bitke sa virusom Covid-19”, poručuju iz DPK.

DPK će podržavati ove mere i sve mere koje imaju koristi za građane Kosova, zaključeno je u saopštenju.