22:56

26.03.2020

22:56

26.03.2020

Saopštenje, RTK2

Američki Stejt department reagovao je na jučerašnja dešavanja na Kosovu,  nakon izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija. Sjedinjene Države kažu da nema tajnog dogovora o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Stejt department zahteva da se u ovoj situaciji primeni Ustav.

"Sjedinjene Države stoje uz narod Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu. U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces.

Pored toga, nastavljamo da pozivamo kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse. Verujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19 - uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo - i ometajući ekonomski rast.

Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel (Richard Grenell) nikada nije video niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, železničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma. Vjerujemo da će ovaj momentum dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju", stoji u saopštenju SAD.