19:34

28.03.2020

19:34

28.03.2020

Bojan Tomić, RTK2

Život interno raseljenih lica koja naseljavaju kolektivne centre na Kosovu od pojave koronavirusa najviše zabrinjavaju loši higijenski uslovi. Od nadležnih očekuju pomoć i dodelu higijenskih paketa kao i osnovnih životnih namernica.

Ionako loše životne uslove interno raseljenih u naselju Bergen kod Ugljara, dodatno usložnjava novonatsala situacija. Kažu da im najviše nedostaje brašna, osnovnih životih namirnica i sredstava za higijenu, pa apeluju da im se, u tom smislu,  pomogne.

"Bili su da dezinfikuju ovde. Nikakva pomoć jos nije stigla a kada dođe siguran sam da če svima podeliti“.

„Ovde smo organizovani, čuvamo se, ne izlazimo, ne skitamo, nigde ne šetamo. Nadam se da će nas neko obići. Svako čuva sebe, svako čisti kod sebe i održava higijenu ko koliko može kao i pre što su činili. Bili su neki ljudi dezinikovali su, okolo kuća, na ulazu,dvorište,celo naselje“.

„Svi smo u kući, šta će dalje da bude stvarno ne znam. Malo ima problema od prodavnice kada idemo u kupovinu, ali o sve mu mora da se vodi računa“.

„Najviše nam nedostaju maske i rukavice. Plašimo se koronavirusa da ne dobijemo i mi“, istakli su stanovnici Bergen naselja.

Tužnu sliku zatičemo i u kontenjerskom naselju u Gračanici, čijim stanovnicima, od mnoštva briga, trenutno najteže pada pomisao da su nepovoljni higijenski uslovi pogodni za virus, pa opravdano strahuju od širenja zaraze.

„Higijenski uslovi su ’korona beži od nas’ ovde, ovde korona ima kolko hoćeš pogledajte kako je sve prljavo i nikakvo. Došli su na početku kad je sve ovo krenulo ovi iz Crvenog krsta doveli su dva dečaka i kao rekli da nam pomognu jer vidite i ja sam u godinama. Niko više nije došao da nas vidi niti da nas pita dal nam treba nešto. Brašno sam kupila, platila 20 evra 10 kilograma“.

„Nikakvi uslovi su ovde, zašto-kako ne znamo čiji smo, ne znamo ko o nama bi trebalo da vodi računa. Znači institucije ne rade svoj posao. Stvarno je ovo žalosno, žalosno za institucije koje su na neki način mislim da su plaćeni da vode računa o nama“, kažu meštani kontejnerskog naselja.

Iako nisu želeli da govore pred kamerom, korisnici kolektivnih centara na Brezovici kažu da  godinama žive u nepromenjenim uslovima. Od pojave korona virusa, kažu, nisu dobijali higijenske pakete, ali se, dodaju, nadaju da će nadležni uskoro učiniti nešto kako bi i oni mogli dodatno da se  zaštite od pojave infekcije.

Ministastvo za zajednice i povratak je za naredni period najavilo konkretnu pomoć, napominjući da je već uspostvaljenja intenzivna saradnja sa opštinskim kriznim štabovima, kancelarijama za povratak, ali i centralnim vlastima.

"Nedostatak brašna, ulja i drugih osnovnih životnih namirnica, odlazak i dolazak sa lečenja teških bolesnika iz sredina i opština sa srpskom većinom južno od reke Ibar, posredovanje i olakšavanje saradnje sa centralnim institucijama, samo su neki od svakodnevnih zahteva koje Ministarstvo uglavnom uspešno rešava. Planiramo isporuke pomoći osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu onima koji su trenutno najugroženiji. Povećana pažnja Ministarstva će narednih dana biti usmerena na ranjive grupe građana u opštinama Istok, Klina, Prizren, Orahovac, Lipljana, Obilić, Vučitrn, Vitina, Gnjilane i Kamenica”, napominje u saopštenju dostavljenom medijima Dalibor Jevtić odlzeći ministar za zajednice i povratak.

Uprkos brojnim pokušajima do sad nismo uspeli da stupimo u kontakt sa koordinatorom Komesarijata za izbeglice zaduženim za Kosovo, kako bismo proverili jesu li planirane mere pomoći korisnicima kolektivnih centara i interno raseljenim licima.