10:39

29.03.2020

10:39

29.03.2020

RTK

Vlade u ostavci saopštila je da je na predlog Ministarstva zdravlja odlučeno da mera za proglašenje hitne situacije za javno zdravlje i odluka za zabranu kretanja građana i privatnih vozila od 17:00 do 06:00 sati ostaje na snazi do 6. aprila.

Ova odluka odnosi se i na prekid obrazovno nastavnog procesa u javnim i privatnim obrazovnim institucijama sa preporukom da se jedan roditelj oslobodi sa posla. 

Takođe, do 06. aprila, je zabranjen ulazak i izlazak građana u opštinama Klina i Mališevo.

Vlada u ostavci u svom saopštenju navodi da će ministar Ministarstva zdravlja, najkasnije do 3. aprila, razmotriti gore navedene odluke u konsultaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje, stručnjacima i drugim ministarstvima, kako bi se procenila efikasnost i potreba za određenim merama, kao i dati preporuke Vladi Kosova o nastavku određenih mera.

"Ministar ministarstva zdravlja će svaki dan analizirati epidemiološku situaciju i gore navedene odluke i nakon preliminarnih konsultacija može preporučiti vladi da zadrži odluku na snazi, promeni ili dopuni mere definisane odlukom ili poništi tu odluku. Institucije Vlade Kosova su obavezne da preduzmu neophodne mere za izvršenje ove odluke", navodi se u saopštenju.