14:00

01.04.2020

14:00

01.04.2020

Saopštenje, RTK2

Ambasada SAD saopštila je da su SAD bile jasne da se taksa treba ukinuti, bez uvođenja recipročnih mera, te da su protiv najnovije odluke vlade.

"Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova. Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Vlada Kosova na dužnosti je utorak uveče donela odluku o postepenom uvođenju recipročnih mera Srbiji, mera koja će zameniti taksu od 100 odsto na robu iz Srbije iz 2018. godine. Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

"Ove mere stvaraju dodatne problema u trenucima kada SAD veruju da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog", dodaje se.