14:34

01.04.2020

14:34

01.04.2020

Marko Zakić,RTK2

Carina Kosova počela je sa primenom odluke Vlade Kosova o suspendovanju takse od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH. Mere reciprociteta koje je u odnosima sa Srbijom uvelo Kosovo usprotivio se zvanični Beograd, američka ambasada u Prištini i predstavnici pojedinih stranaka na Kosovu. 

„Vlada Kosova u tehničkom mandatu donela je odluku o suspendovanju takse od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH. Odluka je stupila na snagu u ponoć 1.aprila, a trajaće do 15.juna ove godine kada će Vlada Kosova izvršiti procenu primene reciprociteta u odnosima sa zvaničnim Beogradom. Za razliku od Srbije, taksa na uvoz iz Bosne ukinuta je bezuslovno“.

Na prelazu Merdare u oba pravca nema putničkih automobila. Zatekli smo jedan kamion beogradskih tablica. Kako nam je potvrdio vozač Bojan, procedura izvoza je nepromenjena, nakon jednočasovne procedure poslat je na carinski terminal. Nezvanično smo saznali da je od ponoći na Kosovo ušlo desetak kamiona.

„Dolazim iz Beograda, vozim BMV-ove motore. Moje iskustvo sa carinom je kao i do sada. Isto je i kada su bile takse, sve je normalno, isto, ništa se nije promenilo“, kazao je vozač kamiona Bojan.

Kosovska carina je u sredu u ponoć počela sa primenom uredbe Vlade Kosova o recipročnim odnosima sa Srbijom, izjavio je za RTK2 portparol carine Adriatik Staviljeci.

„Kada smo mi primili ovu odluku, mi smo je odmah ubacili u sistem. Sada se sva roba carini prema ovoj odluci vlade. Danas nemamo informaciju o broju kamiona koji su od ponoći ušli na Kosovo, ali vam mogu reći više detalja o sprovođenju prethodne odluke vlade o oslobađanju takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, do sada je uvezena roba u vrednosti većoj od milion evra“, rekao je Staviljeci.

U obrazloženju odluke o reciprocitetu Vlade Kosova se navodi da srpske vlasti redovno primenjuju prepreke za proizvode koje Kosovo izvozi u Srbiju i kada njenu teritoriju koristi kao tranzit.

• Necarinske prepreke — ograničenja koja se nameću tranzitnoj trgovini: zahtev Srbije u pogledu trgovine robom koja potiče iz trećih zemalja, a čije je odredište Kosovo.

• Tehničke prepreke u trgovini — zahtevi srpske strane za izvoz na Kosovo da poštuju nacionalne standarde Srbije.

• Političke prepreke — zahtevi srpske strane u pogledu obeležavanja kosovskih vlasti nije u skladu sa formatom dogovorenim u kontekstu bilateralnog sporazuma između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU;

• Nepriznavanje kosovskih registrskih tablica, uključujući komercijalna vozila (tj. kamione).

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kaže da Vlada Kosova nije ukinula takse, jer je uvela nove kaznene mere.

"Aljbin Kurti je najavio, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom", rekao je Đurić.

Novoj odluci Vlade Kosova usprotivila se ambasada SAD u Prištini.

"Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova. Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog.", navodi se u saopštenju.

Predsednik kosovske biznis Alijanse Agim Šahini, kaže da je odluka Vlade Kosova zakasnela i da od mera reciprociteta neće imati koristi ni građani Kosova, a ni Srbije.

Ukidanje takse i uvođenje mera reciprociteta  prokomentarisali su i potpredsednik DSK Ljutfi Haziri i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj. Haziri je ocenio da je Kurti ovu odluku doneo bez konsultacija sa SAD i da će ova politička akcija imati posledice, dok je Haradinaj ocenio da je Kurti ukidanjem takse izgubio politički kapital Kosova.