17:40

01.04.2020

17:40

01.04.2020

Milan Milićević, RTK2

Nakon ispitivanja 33 uzorka zaposlenih u pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici, testovi su pokazali još dva slučaja zaraženih korona virusom, što je za nepuna dva dana treća zaražena osoba zaposlena u ovoj ustanovi. Trenutno je na Kosovu u većinski srpskim sredinama Kovidom 19 zaraženo 6 osoba. Na ispitivanje je poslat još 41 uzorak čiji rezultati još uvek nisu stigli.

Predsednik kriznog štaba u Severnoj Mitrovici, Aleksandar Spirić je u izjavi za RTK2 istakao da je situacija krajnje ozbiljna. Spirić je zamolio sve građane da se pridržavaju saveta lekara i da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova. On je dodao da se u skorije vreme očekuju i rezultati za još 41 osobu čiji su uzorci poslati na analizu. Međutim, nije potvrdio ni demantovao informaciju da je među zaraženima i jedan doktor zaposlen u Zdrastvenom centru.

„Tačno je da je u Kosovskoj Mitrovici pozitivnih na Kovid – 19 ukupno pet osoba. Ono što je veoma značajno u ovom momentu jeste da nam je gospodin Medić iz pritvorske jedinice u Severnoj Mitrovici potvrdio da je 33 zatvorskih radnika, testirano od kojih je sinoć rezultat pokazao jedan pozitivan sličaj, dok je tokom dana još jedan radnik bio pozitivan na ovaj virus.Dakle, imamo ukupno troje zaraženih iz pritvorske jedinice, a ostala dva slučaja su građani Kosovske Mitrovice“, rekao je Spirić.

Portparol Regionalne policije Sever, Branislav Radović je izrazio zadovoljstvo radom kosovske policije, dodavši da ni jedan slučaj zbog kršenja zabrane kretanja za sada nije procesuiran. On napominje da građani nakon pojave prvih slučajeva zaraženih korona virusom poštuju pravila o ograničenom kretanju.

„Pojavom ovih slučajeva na severu Kosova, postoji jedan strah. Mi taj strah moramo da pobedimo, na način što će naši sugrađani pojačati samodisciplinu da bi na ovaj način pobedili ovu pandemiju. Ja sam više puta apelovao na građane i upozoravao da nema okupljanja po grupama. U parkovima, nema sportskih događaja, a posebno treba da se povede računa o trgovinama gde posebno moramo da vodimo računa o rastojanju, nošenju zaštitnih sredsetava i ostalog.Posebno je interesantno to što smo imali informacije da se i u privatnim stanovima organizuju žurke, što je takođe zabranjeno“, naglasio je portparol Regiona Sever, Branislav Radović.

Prema najavama iz kriznog štaba u Severnoj Mitrovici, narednih dana se očekuje dolazak tima epidemiologa iz Srbije koji će se staviti na raspolaganje svim zdravstvenim radnicima u KBC u Severnoj Mitrovici.