15:22

04.04.2020

15:22

04.04.2020

Jelena Đorđević, RTK2

Nakon što je 20. marta ukinuta taksa od 100% na uvoz sirovina, vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti 1. aprila takse na uvoz ostalih proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine zamenio je recipročnim merama, koje će se, kako je poručio prilikom jučerašnje posete carini, sprovoditi postepeno. Prema podacima Carine u prva tri dana primene ove odluke, na Kosovo je prešlo više od 150 kamiona sa robom, međutim, snabdevenost trgovina srpskim proizvodima i dalje je nepromenjena.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova u izjavi za RTK2 ističe da je na Kosovu trenutno dostupan veliki broj uveženih proizvoda iz drugih zemalja, koji će, ubeđen je, uskoro biti zamenjeni robom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, s obziriom da takse više nisu na snazi.

“Uskoro će biti dostupni svi proizvodi osnovnih životnih namirnica koje potrošači očekuju, za to ne postoji nikakva zabrana. Kosovski trgovci i srpski proizvođači su već potpisali nekoliko ugovora o saradnji, međutim trebalo bi da znamo da trenutno na tržištu postoji velika količina robe iz drugih zemalja, to treba utrošiti i tek onda zameniti srpskim proizvodima”, rekao je za RTK2 Agim Šahini, Predsednik Alijanse za biznis Kosova.

Uprkos brojnim pokušajima, od vlasnika trgovinskih radnji na teritoriji opštine Gračanica nismo uspeli da dobijemo precizan odgovor o eventualnim isporukama robe iz Srbije, ali su nam potvrdili da je za sada snabdevenost trgovina ovim proizvodina nepormenjena.

Podsetimo, takse na uvoz robe iz Srbije na snazi je bila od početka novembra 2018. godine.