16:22

04.04.2020

16:22

04.04.2020

Siniša Kostić, RTK2

Na severu Kosova registrovano je još pet novoobolelih od koronavirusa, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.Troje je iz Severne Mitrovice, a dvoje iz Zvečana, rečeno je iz Kriznog štaba i istaknuo da će 13 osoba sa lakšim simptomima biti prebačeno u Studentki dom, koji je za ovu namenu pripremljen.

U Severnoj Mitrovici koronavirusom zaražene su još tri osobe, a u Zvečanu dve, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

“Mole se sve osobe koje imaju simptome koji odgovaraju infekciji “Kovid 19” da se jave dežurnim epidemiolozima čiji su kontakti dostupni na zvaničnim sajtovima Zavoda za javno zdravlje i kriznog štaba Kosovske Mitrovice”,

Osobe koje imaju lakšu kliničku sliku tokom dana će biti prebačene u Studensku dom u Severnoj Mitrovici, izjavio je predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić

“Tokom današnjeg dana biće smešteno 13 lica, kada su u pitanju doktori oni su maksimalno uključeni, pre svega timovi Doma zdravlja koji će vršiti nadzor kada su u pitanju lica sa blažim simptomima.Moramo da shvatimo ozbiljnost imajući u vidu da je Kosovska Mitrovica malo mesto, gusto naseljeno i zato je samodisciplina više nego potrebna”, rekao je Spirić.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević istakao je da bi naredne dve do tri nedelje trebalo žrtvovati kako bi prevazišli krizu sa kojom se suočava čitav svet.

“Da naredne tri nedelje zaborave komšiju, zaborave brata, sestru, zaborave svakog onog ko ne živi u njihovoj kući.Ima li sada nešto lepše nego biti sa svojom porodicom kući, sa svojim ukućanima, ne znam zašto je to ljudima teško, poručio je Todosijević.

Krizni štab ovih opština osudio je objavljivanje spiska sa ličnim podacima Srba sa Kosova koji su u izolaciji, navodeći da je u ovom trenutku potrebna solidarnost, te da će biti strogo kažnjeni svi oni koji budu prosledili ovaj spisak na društvenim mrežama.  

Dan nakon što su opštine Severna Mitrovica i Zvečan stavljene pod karantin, građani Mitrovice poručuju da su zabrinuti za svoje zdravlje, te da se pridržavaju svih propisanih mera.

“Zbog karantina provodimo vreme kući.Poštojemo zabranu kretanja.Kako kažu državne i zdravstvene institucije tako ćemo se ponašati”, rekao je stanovnik Severne Mitrovice.

“Svi se bojimo, treba da se pridržavamo ovoga što propisuje Vlada”, istakao je građanin Severne Mitrovice.

“Bojimo se, sada je karantin, ne možemo da idemo u južni deo, samo na sever, svi smo izolovani.Pridržavamo se mera i to je najvažnije”, poručio je građanin Severne Mitrovice albanske nacionalnosti.

Sve trgovinske radnje u Severnoj Mitrovici zatvorene su u 13 sati i biće otvorene tek u ponedeljak, dok policija u skladu sa odlukom Kriznog štaba zabranjuje građanima da napuštaju i ulaze u karantin.

"Kosovska policija će na osnovu operativnog naloga za spremnost i delovanje protiv Covid-19, preduzeti sve policijske akcije u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, u svim regionima Kosova.Na osnovu situacije i okolnosti koje je stvorila pandemija, u cilju sprečavanja širenja virusa i radi koordinacije aktivnosti, KP će sarađivati sa svim nadležnim institucijama, uključujući i lokalne", saopšteno je iz KP-a.

Vlada Kosova saopštila je da je Ministarstvo zdravlja u potpunosti uključeno u vanrednu situaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan izjavio je za Ekonomiju Online portparol kosovske vlade Perparim Krieziu.

“Ministarstvo zdravlja je u potpunosti uključeno u vanrednu javno-zdravstvenu situaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan. Ministar Arben Vitia je u redovnoj i kontinuiranoj komunikaciji sa gradonačelnicima i odgovornim vlastima u ovim opštinama”, rekao je  Krieziu.

Severna Mitrovica i Zvečan su odlukom Kriznog štaba od sinoć u karantinu zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom. U Mitrovici je zaraženo 14 osoba, u Zvečanu 6 i po jedna u Dobrotinu i Leposaviću. Ukupno 22 osobe obolele su na Kosovu u srpskim sredinama od virusa “Kovid 19”.