20:24

04.04.2020

20:24

04.04.2020

RTK

Ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia rekao je na konferenciji za novinare da se broj ljudi koji se leče od koronavirusa povećava svakog dana. Što se tiče karantina na severu Kosova, Vitia je rekao da su u zvaničnoj komunikaciji sa gradonačelnicima tamošnjih opština.

Najavio je da će se, kao i u drugim opštinama, na severu obaviti ispitivanja za koje se sumnja da mogu biti pozitivni na koronavirus.

"NIJZ će nastaviti, da kao i u bilo kom mestu na Kosovu,  uradi testiranje i na severu. Sve mere su preduzete u ovim opštinama. Daćemo sve od sebe da i dalje sprečimo širenje", rekao je on.

Što se tiče donošenja odluke da dve opštine na severu budu u karantin istakao da je ona doneta u konsultaciji sa Ministarsvom zdravlja i lokalnim vlastima, kao i infektolozima i NIJZ.

On je pozvao da se prevaziđu političke razlike, zarad prevazilaženja ove situacije i same pandemije.

"Nadamo se da ćemo svi zajedno uspeti da prevaziđemo i pobedimo ovu bitku. U urednoj smo koordinaciji sa severnim opštinama. Svesni smo brojnih izjava političkog karaktera, ali to što sada tražim je da budemo solidarni i imamo međusobno razumevanje. Suočavanje sa ovom situacijom zahteva strpljenje, posvećenost i ignorisanje drugih razlika", rekao je Vitia.