20:34

04.04.2020

20:34

04.04.2020

RTK

Demokratski savez Kosova izrazio je zabrinutost zbog dešavanja na severu zemlje. Situacija na severu zemlje, prema DSK, pored problema sa pandemijom, pogoršava se i kontinuiranim intervencijama Beograda.

U saopštenju za javnost DSK se navodi da Srbija, kao i uvek, nije zabrinuta za sudbinu građana Kosova na severu, već je njen cilj da proširi svoj uticaj u ovim opštinama.

"Demokratski savez Kosova (DSK) izražava zabrinutost zbog načina na koji se odluke srpskih vlasti, da dve opštine na severu budu u karantin, još više zabrinjava činjenica da Vlada Kosova ćuti pred tim direktnim napadom na suverenitet države. Sadašnji premijer, g. Aljbin Kurti, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i drugi nadležni organi trebalo bi da garantuju zdravlje naših građana na severu, pruže potrebnu pomoć kao u bilo kom delu Kosova, ali ni na koji način ne bi trebalo da odustanu od primene suvereniteta nad celokupnom teritorijom.

To što se već godinama postiglo u vezi sa proširenjem suvereniteta na severu, povratkom carinskih tačaka, primenom sporazuma o integraciji pravosudnog sistema i policije, ne može da upropasti sadašnji premijer i njegovi službenici.

Institucije na Kosovu moraju garantovati suverenitet u svim oblastima, ali i priskočiti u pomoć svim građanima, bez obzira na etničku pripadnost, u cilju prevazilaženja vanredne situacije u zdravstvu", navodi se u saopštenju DSK.