21:27

07.04.2020

21:27

07.04.2020

RTK

Šef parlamentarne grupe DPK Bedri Hamza kritikovao je vladin pristup deljenju vanrednog paketa mera. On je rekao da je ova partija prikupila potpise da se održi sednica u utorak, na kojoj će predložiti hitan paket.

"Ova situacija ima socioekonomske implikacije. Da bismo se suočili sa ovim izazovima kao država, DPK je pokrenuo sazivanje sednice za utorak, 14. april. Ako ne delujemo danas, posledice će biti sasvim drugačije. Otvoreni smo za sve strane u Skupštini. Naš cilj nije da komplikujemo ova pitanja. Vladine mere nisu dovoljne, znamo da je budžet nedavno izglasan. U tom cilju napravili smo ponudu koja uključuje paket do 320 miliona evra", rekao je Hamza.

Prema njegovim rečima, plate radnika u privatnom sektoru bi bile plaćene u iznosu od 300 evra mesečno za naredna tri meseca.

"Većina privatnih kompanija prekinula je svoje poslovanje i zato nam je potreban fond za ova mala i srednja preduzeća. Dodaci zaposlenima koji su na prvim linijama, kao što je zdravstveni sektor. U Infektivnoj klinici bi imali za 3 meseca po 500 evra. Javna preduzeća bi bila subvencionisana sa 20 miliona evra", rekao je Hamza.

Hamza je takođe predstavio tri opcije kako da se obezbede ta sredstva za paket koji je predložio.

"Ponudili smo 3 izvora finansiranja. Prvo, Kosovo je u 2019. dobro zatvorilo finansijsku situaciju, dobra situacija je i ove godine. Drugi je povećanje domaćeg javnog duga, koji je najmanji u regionu i šire. Treće je pozajmljivanje od stranih finansijskih institucija, što bi bilo dovoljno za ovo što sam predstavio", rekao je Hamza.