11:34

10.04.2020

11:34

10.04.2020

RTK2

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne upravo uputilo je apel građanima Kosova da budu oprezni kako bi se izbegli svi mogući uzroci požara, jer, kako navode, letnja sezona sa visokim temperaturama utiče na povećavanje opasnosti od pojave i brzog širenja požara na otvorenim površinama, planinama i ravnicama.

"Da bi se izbegla opasnost od požara, i da se zaštiti život građana, imovine, životinja i životne sredine, apelujemo da svi budemo oprezni i budni da izbegnemo sve moguće uzroke požara, uz blagovremeno upozorenje i obaveštavanje, kao i da pomognemo u gašenju požara.

Vaše informacije možete dostaviti Operativnom centru za vanredne situacije, putem jedinstvenog (integrisanog) telefonskog broja za hitne situacije – 112 (ovaj broj za hitne slučajeve– 112 možete pozvati i dobiti liniju, bez pozivnog broja, iz bilo kojeg mesta ili područja u Republici Kosovo). Takođe možete pozvati i na sledeće brojeve:

• Profesionalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193,

• Policiju Kosova, na broj telefona 192,

• Hitnu pomoć, na broj telefona 194.

Svi pozivi su besplatni", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da namerno podmetanje požara, kao i oni prouzrokovani iz nemara, predstavljaju krivična dela i kaznjavaju se zakonom.