13:23

10.04.2020

13:23

10.04.2020

RTK

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Slovak Miroslav Lajčak poslao je danas pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u kome je izrazio uverenje da će se političkom voljom obe strane i dijalogom postići rezultati za dobrobit građana Kosova i Srbije.

U pismu Lajčak takođe govori o krizi javnog zdravlja usled pandemije virusa Kovid-19, kao i pomoći Evropske unije od 5 miliona evra Kosovu.

Čak i kada je službena dužnost Miroslava Lajčaka zahtevala da bude neutralan prema statusu Kosova, on se tada izjasnio protiv nezavisnosti Kosova, prošle godine kao predstavnik Slovačke, Lajčak je predvodio OEBS-om i nadmašio svoju ulogu otvorenim stavom protiv Kosova.

Na inicijativu Sjedinjenih Država, države koje predsedavaju OEBS-om stvorile su praksu putem koje su predstavnici sa Kosova bili pozvani na neformalni sastanak. Dok su Nemačka, Austrija i Italija nastavile ovu tradiciju, Lajčak je jednostrano odbio da pozove Kosovo na takav sastanak. Zbog toga je bio kritikovan od Sjedinjenih Država.

Takođe, Miroslav Lajčak prošle godine je u istom svojstvu došao na Kosovo. Ali insistirao je na sastancima sa predstavnicima države Kosovo u hotelima ili kancelarijama OEBS-a, odbijajući da drže sastanke u kancelarijama institucija nezavisne države Kosovo.

Tako je Lajčak ponovo poremetio praksu svih ministara spoljnih poslova koji su bili na čelu OEBS-a, koji su se sastali sa predstavnicima države u kosovskim institucijama, kao što su Kurc, Steinmaier i drugi.

U istoj ulozi Lajčak je prošle godine imao sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ali, uprkos tome što je bio šef OEBS-a, Miroslav Lajčak je zloupotrebio svoj sastanak i ulogu, obećavši Vučiću da Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova. Miroslav Lajčak se takođe usprotivio vršiocu dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije, Gentu Cakaju da on predstavlja albansko rukovodstvo u OEBS-u, budući da je on sa Kosova.

Lajčak je lobirao kod država članica da se suprotstave predstavljanju Cakaja, i nakon toga Albaniju je predstavio premijer Edi Rama.