15:09

10.04.2020

15:09

10.04.2020

Meliha Murić Januz / Radio Kosovo 2

Predstavnik Bošnjaka iz Bošnjačke mahale u Sjevernoj Mitrovici Nedžad Ugljanin apelovao je na zvaničnu Prištinu da obrati pažnju na socijalne slučajeve iz bošnjačke zajednice, ali i one starije dobi koji žive u centru Sjeverne Mitrovice, u vreme pandemije.

U tom dijelu grada od podneva do sutradan u 6 ujutru ograničeno je kratanje, a na osnovu odluke lokalnig vlasti u dogovoru sa kosovskim Ministarstvom zdravlja. Sjeverna Mitrovica je inače od prošlog petka u karantin. Do sada, 20 osobe rezultovale su pozitivno na korona virus.

U razgovoru za Radio Kosovo 2, Ugljanin kaže da je u tom dijelu je takođe zabranjeno kretanje i tokom celog vikenda, a na osnovu odluke koja važi u Srbiji, a "što stvara konfuziju kod građana".

"Mi u Bošnjačkoj mahali pridržavamo se pravila od 12 do 6, kakva je i odluka Ministarsva zdravlja Kosova. Međutim, u ovoj situaciji najteže je socijalnim slučajevima. Zamolio bih predstavnike vlade da se tim socijalnim slučajevima u centru grada Sjeverne Mitrovice omogući neophodna pomoć. Oni se nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji, i ne samo Bošnjaci, već i druge zajednice. Drugačije je u Bošnjačkoj mahali gdje je period kretanja ograničen od 12-6 i to je prihvatljivo. Ali u centru Sjeverne Mitrovice kretanje je sada ograničeno na 60 sati, do ponedeljka, a po preporuci Vlade Srbije", kazao je Ugljanin.

Ugljanin navodi i da iako je Sjeverna Mitrovica u karantin, postoji određeno razumijevanje za žitelje Bošnjačke mahale, a kada je je u pitanju brzo snabdevanje namernicama u južni deo Mitrovice.

"Malo je teža situacija u samom centru Sjeverne Mitrovice gdje ima i starijih osoba kojima ne možemo pomoći u ovako delikatnoj situaciji koja se odnosi na zabranu kretanja. Mi upućujemo apel da se tim starijim osobama pomogne. Mi imamo kompletan spisak tih porodica a koje i nisu dovoljno obaveštene o tome ko može da pomogne. Demokratska partija Kosova danas je pomogla namernicama svima u Bošnjačkoj mahali, ali toga nema u centru Sjeverne Mitrovice i osobe nisu adekvatno obaveštene o tome", kaže Ugljanin.

On je dodao da je na raspolaganju da pomogne bošnjačkim porodicama a kojih je oko 50, a oko 27 starijih osoba.

Dodao je da za sada nema informacija da li je neko iz bošnjačke zajednice oboleo od COVID-19.

Podsjetimo, Ministar zdravlja na Kosovu Arben Vitia saopštio je da je na osnovu epidemiološke situacije i preporuka ministarstva odlučeno da se u Mališevu, Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu uvede ograničeno kretanja u cilju spriječavanja širenja korona virusa.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu kretanje je ograničeno od podneva do šest ujutru, a u Mališevu od 14 sati do šest ujutru.

Dodao je da je odluka doneta u koordinaciji sa opštinama i da stupa na snagu 10. aprila.

Vitia je putem Fejsbuka saopštio da će narednih dana biti donete odluke i za ostale opštine.

Ukupan broj pozitivnih na korona virus u Mališevu je 66, u Severnoj Mitrovici 20 a u Zvečanu 10.

Na osnovu poslednjih informacija, ukupan broj obolelih od korona virusa u svim opštinama na Kosovu je 227, a sedam osoba je preminulo.