19:08

10.04.2020

19:08

10.04.2020

RTK2, Klan Kosova

Šef EULEX-a Lars Gunar Vigemark uručio je danas Korektivnoj službi Kosova 50 računara, 5 laptopova i 50 mobilnih telefona, kako bi se zatvorenicima povećao pristup telefonskoj i virtuelnoj komunikaciji i olakšali virtuelni sastanci osoblja Korektivne službe, navodi se u saopštenju EULEX-a koje prenosi Kljan Kosova.

"Usred pandemije koronavirusa, Euleks je bio u mogućnosti da ispuni jednu hitnu potrebu Korektivne službe Kosova za kompjuterima, laptopovima i mobilnim telefonima. Budući da je nametnuto ograničenje poseta kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u korektivnim ustanovama, ova donacija će pomoći Korektivnoj službi da olakša komunikaciju zatvorenika sa članovima porodica putem telefonskih ili video poziva, i na taj način osigura poštovanje prava zatvorenika", rekao je Vigemark. 

U saopštenju se kaže da će donacija IZ opreme pomoći osoblju koje radi u različitim ustanovama da održava virtuelne sastanke i takođe će olakšati komunikaciju između EULEX-a i Korektivne službe Kosova.

Zamenik generalnog direktora Korektivne službe Kosova Rasim Seljmani, zahvalio je Misiji EULEX na kontinuiranoj podršci i doprinosu unapređenju kapaciteta organa bezbednosti unutar institucija Korektivne službe Kosova.

Šef Misije Euleks je, pozdravio proizvodnju hirurških maski od strane zatvorenika, u skladu sa opreativnim planom Korektivne službe Kosova "Koronavirus" , navodi seu saopštenju.

"U isto vreme, želeo bih da poželim što brži oporavak članovima osoblja Korektivne službe Kosova, koji su pozitivni na virus Kovid-19", rekao je Vigemark.

Na kraju saopštenja naglašava se da je današnje doniranje opreme deo dugoročne podrške Misije Korektivnoj službi Kosova od 2008. godine.

 "EULEX takođe podržava Korektivnu službu Kosova u jačanju njenih kapaciteta za borbu protiv nepravednih mešanja i preferencijalnog postupanja sa zatvorenicima, za razvoj održivog sistema rehabilitacije zatvora", zaključuje se u saopštenju.