11:34

17.04.2020

11:34

17.04.2020

Marko Zakić, RTK2

“Kosovo je i dalje tamo kao i pre tri godine, nema jedinstva među političkim akterima, makar među dve trećine predstavnika u skupštini, što je potrebno za usvajanje sporazuma o normalizaciji sa Srbijom", smatra nemački politički analitičar i poznavalac prilika na Balkanu Bodo Veber.

“Sada imamo poseban haos na Kosovu, takozvane tri krize. Koronavirus krize, krize vlasti na Kosovu i kriza dijaloga, u kontekstu odnosa Kosova i Evropske unije. Ostaje da se vidi da li će Kosovo dobiti novu vladu ili će biti organizovani novi izbori nakon pandemije koronavirusa. Bojim se da će Evropska unija morati da napravi izbor, imajući u vidu različite interpretacije kancelarije predsednika i vlade na drugoj strani, ko predvodi Kosovo u pregovorima sa Srbijom, da li je to premijer, kao što je navedeno u odluci Ustavnog suda od prošle godine ili je to predsednik, kao što tvrde iz predsedništva. Evropska unije će u narednim mesecima morati da odluči koga će primiti kao glavnog pregovarača”, kazao je Veber za RTK2.

Evidentno je intenziviranje američkog zalaganja oko odnosa između Srbije i Kosova dodaje Veber i napominje da treba sačekati i videti ulogu Mirolsava Lajčaka u celom procesu.

“Sve što smo videli u poslednjih par meseci, od pritiska gospodina Ričarda Grenela i Trampove administracije, izglasavanje nepoverenja vladi, sve se to na neki način održavalo na osnovu pregovora te trojke, dva predsednika, Tačija i Vučića i izaslanika Grenela, u strogoj tajnosti, zaobišli su Evropsku uniju i vladu u Prištini, a nama ostaje samo spekulacija, koji je cilj tih pregovora, koliki je pritisak Vašingtona, a koliko samih aktera iz Prištine, da li je to sve zbog nekog brzog, prljavog dila, poput razmene teritorije, i čiji su to interesi. U ovom trenutku je nemoguće potpisati takav jedan sporazum, imajući u vidu krizu koronavirusom u svetu i zabrane putovanja, ali i buduću ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka”, zaključuje viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu.