09:28

16.05.2020

09:28

16.05.2020

RTK2, RTK, DW

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Kosova u Srbije, Miroslav Lajčak, ulaže napore za nastavak dijaloga, a u Prištini političke stranke čekaju odluku Ustavnog suda o formiranju nove Vlade Kosova.

Miroslav Lajčak nastavlja telefonske razgovore sa kosovskim političkim i institucionalnim liderima, u nastojanju da pripremi teren za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije. Lajčak je, kako je napisao na Tviteru, u petak imao telefonski razgovor sa liderom Demokratske stranke Kosova Isom Mustafom, gde je naveo da su se složili da je "dijalog prioritet".

"Hvala Isi Mustafi na konstruktivnom razgovoru o trenutnoj političkoj situaciji. Složili smo se da je nastavak dijaloga prioritet. To bi trebalo da dovede do normalizacije odnosa sa Srbijom i ubrza napredak na njihovom evropskom putu", napisao je Lajčak na Tviteru.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, razgovarao je pre nekoliko dana i sa predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, i zamenikom predsedavajućeg DSK Ljutfijem Hazirijem i predsednikom Socijaldemokratske inicijative Fatmirom Ljimajem.

„Imali smo konstruktivne i korisne razgovore o pripremama za nastavak dijaloga i situaciji na Kosovu. Jedva čekamo da radimo zajedno za dobro svih ljudi na zapadnom Balkanu", napisao je Lajčak na Tvitteru.

Lajčak protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije

Pre tri dana Lajčak je u intervjuu novinskoj agenciji APA, rekao je da se protivi ideji razmene teritorija između Kosova i Srbije.

"Razgovori, koji predvodi Evropska unija, imaju za cilj postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. To bi trebalo da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da doprinose stabilnosti u regionu. Ideja o razmeni teritorija čini suprotno", napisao je Lajčak.

Dok Lajcak želi da nastavi dijalog između Kosova i Srbije, i dok razgovara telefonom sa svim liderima institucija i političkih partija, u Prištini politička scena čeka odluku Ustavnog suda za formiranje nove Vlade Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak, da je za demokratiju na Kosovu od suštinskog značaja da Ustavni sud radi nezavisno od pritiska.

„Važno je da ovaj Sud radi bez pritiska, ni od strane civilnog društva, niti od stranaka, kao ni od međunarodne zajednice. Niko nema pravo da zahteva zadržavanje bilo koje funkcije institucija zemlje, posebno nakon odluke Skupštine Republike Kosovo i predstavnika naroda i poslanika koji su zastupljeni u Skupštini Kosova", rekao je predsednik Tači.

Prema rečima predsednika, još uvek niko ne zna kakva će biti odluka Ustavnog suda, pa zahteva od svih da poštuju tu odluku.

Lider Demokratske stranke Kosova, tokom telefonskog razgovora sa Lajčakom, uveravao ga je da će ova stranka prihvatiti i poštovati odluku Ustavnog suda o dekretu predsednika Hašima Tačija kojim je Avdulah Hoti dobio mandat za premijera. I drugi politički subjekti izjavili su da će poštovati odluku Ustavnog suda.

Vlada Kosova sa premijerom Aljbinom Kurtijem, čiji je deo bio i DSK, srušena 25. marta kada je izglasanio nepoverenje na zahtev DSK, posle sukoba i neslaganja sa Samoopredeljenjem i njenim liderom Aljbinom Kurtijem. Posle pada vlade, Kurti zahteva nove izbore, dok pokušaj formiranja nove vlade bez pobedničke stranke, smatra neustavnim.