14:50

17.05.2020

14:50

17.05.2020

Maja Denić, RTK2

Druga faza ublažavanja mera preduzetih povodom pandemije korona virusa počinje sutra. Naime, od 18. maja menja se raspored kretanja, građani dobijaju još jedan sat za slobodno kretanje. Uz produženje kretanja, građanima su od ponedeljka na usluzi i trgovine na malo, stomatolozi i fizioterapeuti, saloni za šišanje, zelena pijaca, restorani i kafići, železnički, gradski i međugradski saobraćaj, kao i call centri.

Od 18. maja počinje nova faza ublažavanja mera na Kosovu, koja podrazumeva slobodan izalazak građana u dva termina po dva sata, uz ranije utvrđeno pravilo rasporeda na osnovu pretposlednje cifre u kosovskoj i poslednjoj u srpskoj ličnoj karti. Novim merama omogućen je ponovni rad onih preduzeća koja su bila zatvorena više od dva meseca. Stomatolog Bujar Hodža iz Gračanice ističe da je spreman za ponovno otvaranje ordinacije i da u potpunosti ispunjava uslove za početak rada.

“Mi smo spremni za otvaranje, obezbedili smo zaštitnu oprema, maske, rukavice, mi u našim ordinacijama koristimo zaštitne mantile, to su hiruški mantili koji se sterilišu. U potpunosti ispunjavamo sve uslove za pošetak rada. Što se tiče pacijenata, postoje propisane mere, čega treba da se pridržavaju pacijenti, to je izbegavanja velikih gužvi u ordinacijama, najbolje je raditi na zakazane termine u određeno vreme za svakog pacijenta. Svi treba da poštuju te propise koji su dati i za pacijenta i za lekare“, istakao je Bujar Hodža, stomatolog.

Druga faza ublažavanja mera podrazumeva i otvaranje kafica i restorana, ali ne u potpunosti. Kako su nam objasnili vlasnici ugostiteljskih objekata, od sutra će biti dozvoljena samo kupovina za poneti.

„Ovo nam ništa ne znači, ovo je neka varijanta za poneti, ne znam zašto su sve ovo tako odradili, milsim da je ipak bilo bolje da lokalii i kafići krenu već od sutra sa radom jer su u regionu skoro svi krenuli pre desetak dana. Ovo je neka varijanta koja ne može da ostvari profit. Ja nisam optimista, mislim da će desetak radnika ostati bez posla, upravo zbog toga što funkcionisanje neće biti isto, kao što je bilo pre 14 marta, dok su nam lokali bili otvoreni. Mi smo spremni, čak i proteklom periodu iskoristili smo vreme da renoviramo lokale, dezifekciona sredstva su spremna, odradićemo sve što se bude tražilo za normalno funkcionisanje, u smilsu metar ipo udaljenosti od stola do stola, ali je osnovni problem što neće biti slobode kretanja ljudi“, rekao je Sinisa Mirković, vlasnik ugostiteljskog objekta u Gračanici.

I frizerski saloni su spremni za ponovno otvaranje. Frizer Milutin Tomić se 24 godine bavi ovim poslom, kaže da će ponovnim otvaranjem pre svega voditi računa o propisanim merama zaštite.

„Ja sam spreman, u toku današnjeg dana pokušavamo da očistimo i dezinfikujemo frizerski salon u potpunosti kako bi bio spreman da sutra u deset počnemo sa radom. Preduzeo sam zaštitne mere što se tiče mene i mog radnika, mi ćemo imati zaštitne maske i rukavice kako bi sprečili bilo kakav kontakt i zbog nas i zbog naših mušterija. Pre nego što smo zatvorili salon dobili smo upustva da maksmimum jedana mušterija može da uđe na šišanje, za sada primaćemo po jednu mušteriju dok ne dobijemo nova upustva“, izjavio je frizer Milutin Tomić.

Sa početkom primene druge faze ublažavanja mera, od ponedeljka počinje sa radom železnički, gradski i međugradski prevoz, ali uz posebnu dozvolu.

„Dezinfikovali smo autobuse, pravilo će biti da jedno sedište bude prazno, dakle distanca će biti od 1 metar. Autobus može da primi 30 putnika, ali mislim da neće biti mnogo putnika jer  nema učenika i studenata, već samo onih koji rade i koji koriste usluge javnog prevoza“, smatra Ardian Gaši, ispred Tempo transa.

Nova faza ublažavanja mera trajaće do 2. juna, kada se očekuje primena treće faze koja će trajati do naredne odluke Vlade Kosova. Treća faza podrazumeva funkcionisanje gradskog i međugradskog transporta, početak rada taksi službi, otvaranje kafića, početak ispita na visokoobrazovnim institucijama, test mature i dostignuća, otvaranje bioskopa, pozorišta i selektivno omogućavanje održavanja sportskih aktivnosti.