19:18

20.05.2020

19:18

20.05.2020

RTK, RTK2

Predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani, je tokom video konferencije sa političkim akterima i analitičarima, koju je organizovao Institut za proučavanje ljudskih prava, koji je deo Univerziteta Kolumbija u SAD, rekla da je protiv bilo kakvih razmena teritorija.

Na video konferenciji je razgovarano o političkim aspektima trenutne situacije, o taksi na srpsku robu, dijalogu i reciprocitetu.

Osmani je retrospektivno sagledala istoriju države Kosovo, od vremena kada je bio deo dijaloga sa Srbijom od 2006. godine, do uključenja EU i SAD u ovu temu.

Prema njenim rečima, dijalog sa Srbijom, započet 2010. godine, nije dao rezultate koji su u duhu proglašenja nezavisnog Kosova.

"Način na koji je dijalog oblikovan i vođen, i ono što je on proizveo, nije bio u skladu s namerama onih koji su proglasili nezavisnost, i sigurno nije u skladu sa konceptima proglašenja nezavisnosti, što je volja naroda", rekala je Osmani.

Prema njenim rečima, trenutni format dijaloga ima za cilj da ugodi Srbiji.

„Dakle, dugo sam insistirala da se moramo promeniti, jer ako nastavimo ovako, na kraju ćemo osakatiti Kosovo, ne samo u teritorijalnom smislu već i u odnosu na njegov suverenitet i njegove kapacitete, da se razvije i postavi na svoje noge kao nezavisna i suverena zemlja“, rekal je Osmani.

U tom kontekstu, Osmani je upozorila na nedostatak ključnih principa u dijalogu.

"Ono što smo oduvek govorili jeste da se vraćamo na tabelu dijaloga ako pod jedan - dve strane budu tretirane kao jednake, i pod dva - o pitanjima koja se odnose na teritorijalni integritet, suverenitet i ustavni poredak se ne razgovara, jer ako sve je stavljeno na sto i koristi se za postizanje kompromisa, to će nas poslati u situaciju pre proglašenja nezavisnosti, što ne bi bilo prihvatljivo za građane Kosova", naglasio je Osmani.

Dalje, Osmani je dodala da su potpisana 33 sporazuma, od kojih je 90 odsto Srbija nije sprovela.

"Dolazim iz Mitrovice. Ako odete i razgovarate sa tamošnjim građanima, u bilo kom delu, severnom ili južnom, i pitate ih koliko su ti sporazumi uticali na njihov život, dobićete vrlo malo pozitivnih odgovora od njih", rekla je Osmani.

Iz tog razloga, rekla je da su za dijalog potrebni principi liderstva koji se zasnivaju na stabilnosti regiona.

„Znamo da će ovo otvoriti Pandorinu kutiju i sada postoje mnogo različitih glasova koji govore da nećemo podeliti celokupnu teritoriju do dela mosta na Ibru, već ćemo je deliti negde na drugom mestu , uzećemo neke delove Leposavića i Zubinog Potoka, ali sve je to isto kao kad otvarate kutiju. A kad je otvorite, nikad ne možete znati gde će se sve završiti“, dodala je ona.

Na kraju ove video konferencije, Osmani snažno usprotivila ideji o promeni granica.

"Kategorično sam protiv bilo kakve teritorijalne promene. Sa druge strane, što se tiče reciprociteta - ovo je princip koji ima vrlo jednostavno značenje: to je jednakost. Svaka država koja je priznala nezavisnost Kosova, zasnovana na principu da je Kosovo suverena zemlja, mora istovremeno verovati u princip jednakosti Kosova i Srbije", zaključila je Osmani.