16:50

22.05.2020

16:50

22.05.2020

Saopštenja, RTK2

Sjedinjene Države su, kroz Agenciju SAD za međunarodni razvoj (USAID), obezbedile dodatnih 500.000 američkih dolara za podršku merama zaštite protiv širenja COVID-19. Do danas, USAID je obezbedio skoro 1,6 miliona američkih dolara za podršku merama zaštite protiv širenja COVID-19, saopšteno je iz USAID-a.   

"Još od prvog slučaja zaraze virusom COVID-19, potvrđenog 13. marta 2020. godine, USAID-ova pomoć je usmerena na rad sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane kao i zajednicama kako bi se usporilo širenje, pomoglo pogođenima, i obezbedila potrebna sredstva za borbu protiv COVID-19. Primera radi, podelili smo 239 higijenskih kompleta domovima zdravlja, kao i 8950 porodičnih i 1200 dečjih kompleta u 38 kosovskih opština. Borba protiv COVID-19 još uvek nije gotova i ova dodatna pomoć će nastaviti da pruža operativnu podršku i povećava sposobnost Kosova da reaguje na odgovarajući način da bi se zaustavilo dalje širenje COVID-19 i ublažile njegove posledice", navedeno je u saopštenju.

Kako dalje navode, Sjedinjene Države su u proteklih 20 godina ukupno uložile više od 772 miliona američkih dolara u pomoći Kosovu.

"Već duže od pola veka, Sjedinjene Države su najveći doprinosioc globalnoj zdravstvenoj sigurnosti i humanitarnoj pomoći. Bili smo na prvim linijama borbe protiv ebole, podržavamo zemlje u njihovim merama zaštite protiv HIV / AIDS-a, tuberkuloze, malarije i drugih zaraznih bolesti, a predvodićemo i globalni odgovor na novu koronavirusnu bolest (COVID-19)", dodaje se u saopštenju.

Iz USAID-a ističu da je od izbijanja COVID-19, Vlada SAD uložila više od 900 miliona američkih dolara pomoći posebno usmerenih na borbu protiv pandemije.

"Ova finansijska sredstva spasiće živote poboljšanjem javnog zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih radnika i jačanjem laboratorijskih sistema, povećanjem nadzora nad bolešću kao i kapaciteta za brzo reagovanje u više od 120 zemalja sveta", zaključuje se na kraju saopštenja.