14:25

23.05.2020

14:25

23.05.2020

Radio Kontakt Plus, EO

Paket ekonomskog oporavka preduzeća na Kosovu, čija se vrednost procenjuje na 1,1 milijardi evra, biće predstavljen sledeće nedelje, izjavio je zamenik ministra finansija i transfera u kosovskoj Vladi Iljir Aljiu.

Aljiu je u intervjuu, za Ekonomiju Onlajn, rekao da je Vlada formirala komisiju koja je pripremila plan paketa za ekonomski oporavak. 

Prema njegovim rečima, ovaj paket će se sprovesti kroz zajmove, grantove i subvencije.

"Način na koji smo pristupili problemu u vanrednoj situaciji rešavao se u dve faze. U prvoj fazi obuhvatili smo preduzeća i ljude kojima je pomoć najpotrebnija iz različitih društvenih slojeva. Svrha fiskalnog paketa za hitne slučajeve bila je poput mosta, kako bismo prebrodili zlo koje nas je zadesilo, da bismo na kraju, u drugoj fazi,  imali paket ekonomskog oporavka”, kazao je Aljiu.

On je istakao da se aktivno radi na dizajniranju paketa, uz pomoć domaćih i međunarodnih stručnjaka. 

“Formirana je i komisija koju takođe vodim ja. Paket će biti mnogostruko veći od paketa za hitne slučajeve u iznosu od 1,1 milijardi evra. Biće sveobuhvatan i u njemu će biti uključena sva preduzeća na Kosovu. Detalji će biti saopšteni iduće sedmice, ali naglašavam da je napravljen plan koji će pomoći Kosovu da se oporavi “, tvrdi Aljiu. 

Prema njegovim rečima, sredstva će se distribuirati u obliku zajma, neka će biti bespovratna, a neka će se dodeljivati putem subvencija. 

“Kredite komercijalnih banaka garantovaće Vlada. Kamate će biti subvencionisane, od kojih će neke biti bespovratne”, naveo je on.