20:47

26.12.2015

20:47

26.12.2015

Mirjana Marinković, RTK2

Natalitet srpske dece na Kosovu i ove godine je za pohvalu. U porodilištima u Mitrovici,  Gračanici i Pasjanu u 2015. godini rođeno je ukupno  890 beba.

U Mitrovačkom porodilištu u 2015. godini rođeno je 620 beba. Prema rečima ginekologa Zorana Jakšića ovaj broj je zadovaljavajući, ali je manji nego predhodnih godina, zbog dobrog funcionisanja porodilišta u Gračanici i nedavno otvorenog u Pasjanu, pa su u njemu uglavnom primljene pacijentkinje iz Mitrovice i Štrpca.

“Uglavnom je u tom nekom domenu od 600 do 750 beba, ali je manje nego prošle godine. Ranijih godina smo imali do 750 , ali preko nismo imali, ove godine je nesto manje, verovatno zato što Gračanica radi, jer smo prošle godine imali više pacijentkinja iz Gračanice", ističe Jakšić.

Ove godine je ginekološko odeljenje u KBC-u Priština sa sedšitem u Gračanici, funkcionisalo bez problema, pa je i broj beba veći u odonosu na predhodnu godinu.

“Imali smo plodnu godinu, 2015. godinu ukupno smo imali 252 bebe, ali nadam se da cemo do kraja godine da dostignemo i do 260. U odnosu na proslu godinu, broj nam se poboljšao, jer smo imali blagi pad poslednje tri godine", kaže ginekolog Nenad Šulović.

Dugodišnji neonatolog Jordan Manasijevski pokazao nam je kako izgleda pregled novororođene bebe. On je takođe poručio ženama da rađaju što više dece, jer je to najveće blago.

“Ovo je zdrava beba. Ja izazivama neurološke pokrete kod beba, evo vidite kako hoda, to se zove automatski hod. Slušamo srce i pluća i provrevamo refleks sisanja. Ovom prilikom poručujem majkama, da rađaju barem troje, četvoro", dodaje Mnasijevski.

Sredinom ove godine otvoreno je još jedno ginegolško odeljenje u Pasjanu, a tamo je za šest meseci funkcionisanja rođeno 20 beba. Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" pomogla  je porodilšta  u Pasjanu i Mitrovici donacijom porođajnih stolova, pa su se zaposleni i ovom prilikom zahvalili direktoru organizacije Arnu Gujonu, na poboljšanju uslova za rad ginekoloških odeljenja i pre svega na doprinosu za povećanje nataliteta srpske dece na Kosovu.