17:49

23.05.2020

17:49

23.05.2020

RTK

Danas, uoči Fitr Bajrama premijer na dužnosti Aljbin Kurti i predsednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava, održali su video sastanak.

Premijer na dužnosti čestitajući Fitr Bajram, zahvalio se muftiji Ternavi na izuzetnoj saradnji i doprinosu koji su on i Islamska zajednica, kao moralni i verski autoriteti, dali poštovanju pravila i mera za upravljanje pandemijom KOVID-19.

Ovaj sveti mesec za muslimane ove godine je bio još posebniji. Tokom njega, pored samokontrole od hrane i pića, kao i solidarnosti sa onima kojima je to potrebno, postoji potreba za kolektivnim sadržajem vladinih mera i uputstava zdravstvenih stručnjaka za izbegavanje gužve u zatvorenim prostorima i porodičnih poseta, da bi se sprečilo širenje infekcije KOVID-19.

Muftija Ternava rekao je da je poštovanje institucija i profesionalaca na tom polju verski princip, a zaštita javnog zdravlja takva obaveza.

U službi ovoga, premijer na dužnosti Kurti i muftia Ternava ponovili su svoj poziv građanima da izbegavaju tradicionalne porodične posete u čast Fitr Bajrama, jer je virus i dalje među nama.

Prema zdravstvenim stručnjacima, najveće širenje virusa događa se tokom porodičnih poseta, u zatvorenim prostorima, gde je fizička interakcija bliska.

"Opuštanje mera ne znači potpuno opuštanje i potcenjivanje virusa. Nega i pažnja moraju i dalje biti iste", navodi se u saopštenju.