14:49

24.05.2020

14:49

24.05.2020

Koha, KoSSev

Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja naredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.

Nakon otprilike dva meseca od kada je Ustavni sud Kosova proglasio neustavnom odluku Vlade da ograniči kretanje građana, kosovski sudovi odlučili su da se ovi slučajevi procesuiraju samo kao administrativni prekršaji, prenosi Koha.

Iz kosovskog tužilaštva navode da će biti procesuirani samo građani koji su uhvaćeni u kršenju članaka 249 i 250 Krivičnog zakonika za sprečavanje zaraznih bolesti.

Prema podacima kosovske policije, do 20. maja, zbog nesprovođenja odluka koje se odnose na pandemije, pokrenute su procedure protiv 2.425 ljudi.

Međutim, policija nije pružila detalje o broju ljudi koji su tokom ovog vremena pritvoreni, rekavši da je taj broj mali.

Iako je Ustavni sud u martu presudio da je ograničenje koje je Vlada uvela bilo neustavno, nijedan slučaj do sada nije stigao do Osnovnog suda u Prištini.

Ovaj sud je potvrdio da nije dobio nijedan slučaj od tužilaštva a da ima veze sa ograničavanjem kretanja građana tokom ovog vremena.

Iako iz Kohe navode da su odgovor zatražili od četiri osnovna tužilaštva o tome kako se ti slučajevi procesuiraju, samo je iz Prizrena odgovor stigao.

Tužilaštvo u Prizrenu je odgovorilo da još nije započelo sa procesuiranjem ovih slučajeva, te  da će o njima biti odlučeno na osnovu presude Ustavnog suda.

Pravnici štaviše veruju da sudovi, osim što moraju da odbace ove slučajeve, onima koje je policija pritvorila u tom periodu, treba da bude obezbeđeno obeštećenje.

Sa druge strane, Sanitarna inspekcija nastavlja sa kažnjavanjem građana i preduzeća koja ne poštuju mere. Do sada je ova institucija podnela preko 800 obrazaca zahteva za izricanje novčanih kazni kao administrativnih prekršaja.

Krajem marta Ustavni sud je presudio da odluka Vlade Kosova od 23. marta 2020. o ograničavanju slobodnog kretanja građana nije u skladu sa Ustavom i proglasila ga nevažećim.

Prema kosovskom ustavu ograničenje osnovnih prava i sloboda može da se izvrši samo posebnim zakonom Skupštine Kosova.

Inicijativu za ovaj zakon pokrenula je predsednica parlamenta Vjosa Osmani, ali je nisu podržale sve stranke u Skupštini, podseća Koha.