15:15

24.05.2020

15:15

24.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

U kući Žarka Vučkovića, u Berkovu nadomak Kline, izbio je požar. Srećom, u toku izbijanja požara u kući nije bilo nikoga, jer je domaćin usled epidemije koronavirusa bio sprečen da se vrati iz Srbije. Komšije su o ovom slučaju juče obavestile Kosovsku policiju.

Nakon što je Ministarstvo za povratak i zajednice obezbedilo krov nad glavom Žarku Vučkoviću, u kući je došlo do požara. Srećom nije izgorela, a meštani su o ovom slučaju obavestili Kosovsku policiju.

„Povratnik Žarko Vučković desio se zbog epidemije u Kraljevu, nije boravio ovde dva meseca i nažalost neljudi su iskoristili su tu priliku i upalili su kuću i pokućanstvo u ovoj kući. Žarko je 20 godina čekao povratak da mu se kuća izgradi i nakon tolikih godina evo kakvu poruku šalju da i komšije iz ovog sela ili nekih drugih, ali jasna poruka povratnicima u Opštini Klina“, kaže predsednik Privremenog organa Božidar Šarković.

Vršilac dužnosti ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja i pozvao nadležne da brzo reaguju.

”Incidenti su namera da se u potpunosti obesmisli proces povratka. Ono što mi sagradimo drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna nemera onih koji ovakva nedela čine da naruše proces povratka. Mi konsatno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, sa istom metodom zastrašivanja će se nastaviti“, istako je u saopštenju Jevtić.

Predsednik Privremenog organa nije mogao da precizira o kolikoj šteti je reč, ali je napomenuo da će uraditi sve kako bi pomogli Vučkoviću da se vrati.

“Vidimo da je krov ostao čitav, nameštaj u kući, podovi i ostalo pokušaćemo da pomognemo povratnike i da mu to saniramo…Ministar Dalibor Jevtić je upoznat, mislim da će i oni sa njihove strane nešto da pomognu, mi ćemo sa naše Privremeni organ, Opština Klina će takođe nešto da pomogne, nadam se da ćemo kuću brzo da osposobimo”, poručio je Šarković.

Od 15 kuća, koliko je napravljeno sa leve strane magistralnog puta Klina-Đurakovac, Srbi žive samo u jednoj. S druge strane je 11 srpskih porodica. Mileva Mašić živi sama. Nije joj prijatno kad čuje da se nešto ovako dešava, ali se ne plaši, ima drugu muku, u obnovljenoj kući ima dosta vlage.

Od šestoro dece najčešće je obilazi ćerka koja je udata u blizini. Dokolicu prekraćuje pletivom.

“Ja se ne plašim ničega, da sam se plašila ne bih se vratila. Deca kažu nemoj da ides nećeš moći sama, mene od smrti niko ne može da brani, kad bude sudbina umreću, a niko mi od Albanaca ne dosađuje. Dva meseca su bila teška, doneli su mi iz opštine brašna, nisam imala hleb”, kaže Mileva Mašić.

Incident se dešava u vreme zabrane kretanja. Savo Banjac poručuje da su se od povratka dodanas nagledali svega, ali da su istrajni u svojoj nameri.

“Šteta je ogromna, međutim nije ovo prva, ko bi ga znao koja je u nizu kuća koja je zapaljena i opljačkana. Možete da se uverite ispod asfalta dole nema ni prozora ni vrata a sve je rađeno oko tri godine. Tako da su ti pritisci skoro svakodnevni, ali trudićemo se da izdržimo”, kaže Savo Banjac.

U Berkovu su napravljene 42 kuće za povratnike, od kojih j useljeno samo 12. Povratnicima je poljoprivreda primarna delatnost. Složni su, na svoje ne daju, tuđe ne uzimaju, vode se isključivo devizom da se dobro dobrim vraća.