19:35

26.05.2020

19:35

26.05.2020

Kosovapress

Prema izveštajima turskih medija, ruskih i arapskih, prošle nedelje u borbama blizu Tripolija ubijen je zloglasni paramilitarac “Vagner”, koji se u zadnje vreme borio sa snagama proruskog Generala Haftara, prenosi KosovaPess.

Kako KosovaPress dalje navodi, kasnije, sa društvenih mreža ovih zemalja, se saznaje da je Aleksa Đurić Srbin sa Kosova, koji je učestvovao i u okupatorskom ratu na Kosovu tokom 1998-1999 godine.

Ovaj medij navodi, da je Ministarstvo spoljnih poslova Libije, izjavilo da je telo plaćenika nađeno u regionu Salhadina.

Prema izjavi eksperta za bezbednosna pitanja, Agima Musliua, u redovima ruskih snaga u Rusiji i sada i u Libiji, bilo je mnogo srba, uglavnom oni koji su bili deo takozvane grupe "Arkanovi Tigrovi".

“Slike na društvenim mrežama jasno potvrđuju da je srpski plaćenik ubijen u Libiji, isti je na slici kada je bio na služenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji i ostale sa rata na Kosovo“, rekao je Musliu.

”Turska agencija vesti Anadolija, javila je da se više od hiljadu plaćenika iz Rusije bore na strani Haftara, koji su preneti u Libiji preko parmilitarne grupe „Vagner”.

KosovaPress dalje navodi, da se Grupa “Vagner” vodi od Jevgenija Prigožina, ili kako je drugačije poznat „Putinov Kuvar“, isti se optužuje da je osnivač i rukovodilac Istražne Agencije na Internetu (Internet Research Agency – IRA), koja radi sa intervacijama Ruske Federacije u zapadnim zemljama.

Dok eskpert za bezbednost, Agim Musljiu kaže da veze vojong krila Srbije, koje su ostale ne obuhvaćene u današnjem sistemu Srbije, su mnogo bliske sa Vladimirom Putinom, prenosi KosovaPress.

Ovaj ubijeni plaćenik jedan je od mnogih Srba obuhvaćen u ratovima, počev od Krimea, zatim Sirije, Venecuele i Libije, prenosi dalje KosovaPress.