20:52

28.05.2020

20:52

28.05.2020

Saopštenja, RTK2

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu KOVID-om 19. Austrijska donacija od 250.000 evra deo je Austrijske razvojne saradnje u hitnim situacijama u odgovoru na KOVID-19, koja je uspostavljena sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa na Kosovu, saopšteno je iz UNDP-a.

Dporazum u vrednosti od 250.000 evra potpisali suAlexander Šalenberg, austrijski federalni ministar za evropska i međunarodna pitanja i Maria Suoko, glavna predstavnica UNDP-a.

Kako je navedeno u saopštenju, austrijska finansijska pomoć biće korišćena za kupovinu testova KOVID-19 a predaće se Institutu za javno zdravlje Kosova.

“UNDP podržava kosovske institucije u borbi protiv KOVID 19 pandemije od samog početka. Današnji sporazum sa Austrijskom razvojnom saradnjom je najnoviji doprinos naših međunarodnih partnera koji žele da pomognu Kosovu u borbi protiv pandemije. Nastavićemo blisku saradnju sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama Kosova u odgovoru na hitne potrebe najugroženijih u ovoj krizi”, rekla je Maria Suoko na ceremoniji potpisivanja.

“Kao dugoročni partner institucijama Kosova i UNDP, moje je veliko zadovoljstvo što potpisujem u ime Austrijske vlade. Iako se mere polako ukidaju, svako od nas ima obavezu da bude obazriv. Testiranje je veoma važno u sprečavanju širenja virusa. Naša podrška u slabljenju pandemije ogleda se u jačanju naših partnera u podizanju kapaciteta. Nastavićemo da podržavamo Kosovo i u narednim mesecima”, rekao je ministar Šalenberg. 

Sporazum podrazumeva hitnu nabavku testova. Omogućiće Ministarstvu zdravlja da efikasno spreči širenje virusa, lokalizuje žarišta i obezbedi način za predviđanje i planiranje strategija u borbi protiv virusa, zaključuje se na kraju saopštenja.