17:23

01.06.2020

17:23

01.06.2020

KoSSev

Kosovski Ustavni sud učinio je javnom celu presudu koja se prostire na više od 150 strana. Odmah zatim pokrenuti su prvi koraci ka formiranju vlade. Iz DSK stižu dve najave – jedna o održavanju sastanka predsedništa stranke za sutra, a druga o upućenom zahtevu za održavanje vanredne sednice kosovske skupštine, na kojoj bi se glasalo o novoj vladi predvođenoj Avdulahom Hotijem. Kosovski predsednik, Hašim Tači pozvao na što je pre moguće formiranje nove vlade.

Nakon što je prethodno odlučio u korist kosovskog predsednika Hašima Tačija, povodom dekreta o imenovanju mandatara za sastavljanje vlade, Ustavni sud Kosova objavio je danas ceo tekst presude, čime je praktično otvorio put za izglasavanje nove vlade.

DSK – stranka od koje se očekuje da će formirati novu vladu u koaliciji sa delom opozicije, danas ranije je odložila sastanak predsedništva upravo zbog toga što još uvek nije bila objavljena cela presuda Ustavnog suda.

Međutim, nakon što je Ustavni sud objavio presudu o dekretu kosovskog predsednika, Hašima Tačija, lider DSK Isa Mustafa sazvao je sastanak predsedništva stranke koji će se održati sutra u 16.30 u centralnom štabu.

„Sutra (utorak) 2. juna 2020. u 16:30 u sedištu DSK-a biće održan sastanak Predsedništva“ navodi se u saopštenju te stranke.

Kako je ranije za Kohu izjavio lider DSK, Isa Mustafa, pun sastav buduće vlade i imena ministara biće konačno poznati nakon sednice predsedništva.

Mustafa je kazao i da će DSK pored premijera imati i zamenika premijera i sedam ministarstava, što je broj koji se može smanjiti ukoliko ANK Bedžeta Pacolija odluči da postane deo vlade.