15:52

02.06.2020

15:52

02.06.2020

Bojan Tomić, RTK2

Kako bi razrešili sve nedoumice, Nacionalni centar za upravljanje granicama je na svojoj Fejsbuk stranici istakao vest da sva lica koja žele da uđu na teritoriju Kosova moraju imati potvrdu o testu na koronavirus, ne stariju od 4 dana, i takva lica nisu dužna da neko vreme provedu u izolaciji.

U slučaju da nisu obavila testiranje, lica koja ulaze na Kosovo, potpisuju da će boraviti u samoizolaciji, u trajanju od 7 dana.

Medicinski tim na prelazima proverava i telesnu temperaturu osoba koje ulaze na Kosovo.

Strani državljani koji nemaju potvrdu o urađenom testu na Kovid 19 moraju dostaviti tačnu adresu na Kosovu, kako bi se omogućila provera poštovanja mera izolacije. Osobama koje ne žele da predstave dokaze o lokaciji neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo.

Ove mere se ne odnose na studente koji dolaze na Kosovo radi polaganja ispita, pod uslovom da se istog dana vrate u zemlje iz kojih su došli. Evidentiranje na prelazu se vrši na osnovu studentskog indeksa izdatog od nadležne obrazovne ustanove.

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova je navedeno da se mere ne odnose na osobe koje su u tranzitu kroz Kosovo.

Gustujući u jutarnjem programu RTK2 glavni inspektor za hranu i veterinu pri Kancelariji premijera i član Kriznog štaba za vreme pandemije korona virusa Ibrahim Tršnjaku rekao je da ne treba još uvek ignorisati prisustvo Kovida 19, upozorivši na rad ugostiteljskih objekata.

„Postoji taj standard koji je ministar doneo za sprovođenje tih mera i mi smo juče dali naredbu da svaki inspektor sprovodi na delo rešenje ministra tako da svaki subjekat koji deluje naročito na hotelijerstvo da se pridržava tih mera kao što je nošenje maski, rukavica, držanje socijalne distance i praktično od danas mi smo već na terenu i koliko sam mogao da vidim, postoje i restorani i kafići koji su počeli da sprovode te mere“, rekao je Tršnjaku. 

Da je tako i na terenu uverili smo se u ugostiteljskim objekatima u Gračanici.

„Povodom olakšavanja mera tokom treće faze otvoreni su kafići i restorani počeli smo sa radom kao što vidite, maske obavezno nosimo, stolove smo rasporedili na metar i po do dva i još jedno pravilo je da najviše za stolom mogu da budu do 4 osobe. Čuvamo sebe - čuvamo goste i zdravlje je na prvom mestu“.

„Restoran je danas počeo sa radom kao i svi lokali tako i mi se držimo svih mera koje je vlada donela, držimo propisano rastojanje, nosimo zaštitnu opremu“, kažu vlasnici restorana.

U većinski srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, saopštio je Krizni štab u Severnoj Mitrovici. Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj obolelih od početka pandemije u srpskim sredinama je 118, izlečeno je 106 pacijenata, a preminulo je 10. Na lečenju u Kliničko- bolničkom centru u Severnoj Mitrovici nalaze se dva pacijenta.

"Кrizni štab Opštine Parteš nastavio je sa dezinfekcijom javnih ustanova koje se nalaze na teritoriji ove opštine, u cilju sprečavanja i prevencije pojave virusa kovid-19", objavljeno je na Fejsbuk stranici ove opštine.