07:33

03.06.2020

07:33

03.06.2020

KoSSev

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da protesti postaju neizbežni, jer je Ustavni sud otvorio put formiranju Hotijeve vlade, proglasivši ustavnim dekret kosovskog predsednika Tačija kojim je imenovao Avdulaha Hotija kao mandatara za sastav nove vlade, te da protesta neće biti danas, kada se i očekuje glasanje za ovu vladu u skupštini, prenosi Koha.

PS je sinoć posle sastanka predsedništva saopštilo i da je poslednja presuda Ustava oštro kritikovana.

„Isključivanje i izbora i pobednika je neuporedivo i čini ovu presudu nepoštenom i neprihvatljivom“, navodi se u saopštenju ovog Pokreta.

Takođe, peticija koja je pokrenuta pod nazivom „Želimo izbore!“ srušiće sve rekorde postajući najveća peticija do sada na Kosovu, ocenjuju iz PS.

Dodaju i da se protivi pokušajima formiranja nove vlade, jer kako smatraju, to bi bila vlada predsednika.

„Protivimo se formiranju nove vlade bez novih izbora, a od strane starog režima. Ova vlada bi bila vlada predsednika. Ne bi obuhvatala ni 1/3 građanske podrške na izborima i u potpunosti bi zavisila od Srpske liste. Dakle, njeni pregovori unutar vlade postali bi međudržavni pregovori sa Srbijom“, navodi se u saopštenju PS.

Protesti postaju neizbežni, ali dodaju da ih neće organizovati danas.

„Protesti su neizbežni. Međutim, PS neće organizovati protest sutra. Za nas vlada nije cilj, već oružje države i usluga građanima. Naravno, ne želimo da obeshrabrimo ostale proteste koje su najavile različite grupe građana“, zaključuje se u saopštenju PS koje je izdato sinoć.

Hoti, novi mandatar kosovske vlade, ukoliko njegova vlada dobije potrebnih 61 od 120 glasova kosovskih poslanika, preuzeće kabinet od Aljbina Kurtija, lidera PS. Hoti je do 25. marta, kada je izglasano nepoverenje koalicionoj vladi DSK i PS i to na predlog njegove stranke obavljao dužnost zamenika premijera.

Skoro 50000 potpisa za to vreme prikuplja se na online peticiji za nove izvore koju je pokrenulo Samoopredeljenje pre tri dana.

Istovremeno ova stranka, na čelu sa Kurtijem beleži novi skok u popularnosti.

Rekordnih 60.7% stanovnika na Kosovu zadovoljno je radom izvršne vlasti, saopštio je UNDP kroz svoje redovno istraživanje merenja pulsa javnog mnjenja, i to je uvećanje za 46.3% u odnosu na novembar 2019. kada je to poverenje bilo na svega na 14.4%. Upravo u ovom izveštaju zadovoljstvo radom Aljbina Kurtija kao kosovskog premijera bilo je rekordnih 65.4% a radom Vjose Osmani kao predsednice skupštine, čak i više, sa 72.4%.