16:50

24.06.2020

16:50

24.06.2020

Bojan Tomić, RTK2

Na teritoriji opštine Gračanica, kako RTK2  saznaje, zabeležen je prvi slučaj zaraze koronavirusom. I pored obećanja da će direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici dati telefonsku izjavu, s obzirom da je van teritorije Kosova, dr Lazić nije odgovaro na naše pozive.

Vest da na teritoriji opštine Gračanica ima zaraženih korona virusom potvrdio je za Radio Gračanicu direktor KBC Bratislav Lazic.

„Pacijent ima lakše simptome bolesti, a svi članovi njegove porodice su u izolaciji, testirani su i njihovi rezultati se očekuju. Prilikom registrovanja slučaja ispoštovane su sve procedure, a trenutno se radi na utvrđivanju kontakata obolelog“.

Stanovnici koji žive u blizini bolnice u Lapljem Selu gde je registrovan slučaj Kovida-19 izražavaju zabrinutost zbog pojave korona virusa.

„Jeste kruži priča da ima zaraženih, ali ja u mojoj sredini još nisam video da je neko oboleo“.

„Nije laž, lekare poštujem i ne zna se još koliko će sve ovo da potraje i kako će se završiti“.

„Plašim se, nisam u kontaktu ni sa kim jer sam starija , koristim masku i rukavice  da bih se zaštitila“.

Iako smo o ovom slučaju u više navrata pokušavali da stupimo u kontakt sa direktorom Klinicko-bolnickog centra Priština sa sedištem u Gračanici, dr Bratislavom Lazicem, za sada u tome nismo uspeli.

Sa klinike za Infektivne bolesti u Prištini saopšteno je da je od 100 hospitalizovanih pacijenata 85 zaraženo koronavirusom, od kojih je šestoro u kritičnom stanju. Na terapiji kiseonikom je 42-oje pacijenata. Danas će sa klinike biti otpušteno osam izlečenih pacijenata i dve pozitivne osobe na koronavirus koje su u stabilnom stanju. Na Klinici za pulmologiju i dermatologiju u Prištini nalaze se 22 osobe sa simptomima Kovida-19 i četiri osobe pozitivne na korona virus, dodaje se u saopštenju.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti je na Fejsbuku napisao da Vlada Kosova još uvek nije odlučila da li ce se zbog korona virusa dozvoliti organizovanje svedbi i proslava. 

„1. jula, predstavnici estrade i hotelijerstva sastaće se sa Izvršnim komitetom za borbu, praćenje i reagovanje na Kovid-19 kako bi procenili da li postoje uslovi za takve aktivnosti. Sve mere ublažavanja koje su do sada preduzete pažljivo se prate i kontinuirano ocenjuju. Nacionalni institut za javno zdravlje i komisija u okviru Ministarstva zdravlja. Od građana se zahteva da budu oprezni i poštuju pravila. U slučaju da se situacija pogorša, život građana ostaje prioritet i mi ćemo početi sa primenom novih mera zaštite od širenja virusa“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Ambasada Kosova u Bernu preporučuje svim osobama koje na Kosovo dolaze iz Švajcarske testiranje na koronavirus, test ne stariji od četiri dana, prenosi Koha. Ovu preventivnu meru ambasada je uvela nakon odluke Vlade Kosova o otvaranju aerodroma u Prištini i ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja 28. juna.

"Vlada Kosova je odlučila da otvori međunarodni aerodrom Adem Jašari  Aerodrom će početi sa radom od 28.6.2020. godine. Svi putnici koji uđu na teritoriju Republike Kosovo preporucuje se negativan RT-PCR test, ne stariji od četiri dana", navodi se u obaveštenju Ambasade Kosova u Bernu.

Zbog povečanog broja obolelih od Kovida 19 i povećane opasnosti po zdravlje učesnika akcije, kao i blokade puta ka ski centru nakon sinoćnjeg nevremena, Planinarsko skijasko drustvo USPON iz Štrpca oglasilo se saopštenjem o odlaganju akcije "Sar planina 2020" , kojom je predviđeno osvajanje vrha Bistra, na nadmorskoj visini od 2651 metar.