19:46

01.07.2020

19:46

01.07.2020

RTK

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je rekla da se nada da će dijalog između Kosova i Srbije biti okončan sporazumom o međusobnom priznavanju na jesen ove godine.

Prema njenim rečima, tom cilju prethodiće konferencija u Parizu između dve strane, i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kao domaćinom.

Putem video poruke na društvenoj mreži, Tviter, fon Kramon je rekla da će, posle sastanaka koje je održao izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i nakon što evropski blok preuzme vođstvo, proces će moći da krene napred.

"Sledeći i najvažniji, korak će biti održavanje konferencije u Parizu, koju su inicirali i organizovali predsednik Francuske, Emanuel Makron i onda naravno, očekivanja su da ćemo konačno moći da vidimo postizanje sporazuma o međusobnom priznavanju tokom jeseni. To je ono što treba da radimo sa obe strane da ostvarimo taj uspešan rezultat, do kraja ove godine", rekla je ona.

Dijalog između Kosova i Srbije je suspendovan novembra 2018. godine kada su kosovske vlasti uvele 100 odsto takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, ta mera je zamenjena reciprocitetom, ali je nova vlada premijera Kosova Avdulaha Hotija uklonila sve mere, zbog, kako je rekao, uklanjanja svih prepreka za nastavak dijaloga sa Srbijom.

Dijalog između Kosova i Srbije, u kojem posreduje Evropska Unija, počeo je 2011 u Briselu.

Ranije su zvaničnici EU rekli da žele da nastave napore za nastavak dijaloga, ali da više ne uključuje predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je godinama vodio pregovore sa Srbijom u ime Kosova.

Zvaničnici EU su saopštili da, posle optužnice protiv Tačija koje je podnelo Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Hagu, više ne smatraju predsednika Kosova partnerom u procesu dijaloga.

Prošle nedelje, Specijalno tužilaštvo u Hagu je saopštilo da je podnelo optužnicu protiv predsednika Kosova, na osnovu sumnje da je bio umešan u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači je odlučio da ostane na poziciji predsednika, rekavši da će podneti ostavku samo ako se potvrdi optužnica.