12:48

02.07.2020

12:48

02.07.2020

Marko Lekić, RTK2

Nemačka je preuzela predsedavanje Evropskom unijom, a fokus će, kao što je već najavljeno, biti usmeren na borbu protiv Kovid-19. Iz nemačke ambasade za RTK2 navode da je za takav poduhvat neophodna bliska međunarodna saradnja.

Solidarnost, očuvanje ekonomskog tržišta i prevazilaženje pandemije biće prioriteti šestomesečnog predsedavanja Nemačke Evropskom unijom, a tu su i ostali izazovi, poput odnosa sa Velikom Britanijom, ekoloških pitanja, kao i krize u Siriji i Libiji. Gde je u svemu tome zapadni Balkan.

"Imamo posebnu odgovornost za zemlje Zapadnog Balkana, kao i za naše susede na jugu i istoku, kao i susedni kontinent, Afriku. Samo ukoliko EU efikasno i vidljivo pokaže svoju sposobnost da deluje i svoju dodatnu vrednost u naporima da prevaziđe pandemiju COVID-19 i sveobuhvatno ojača sisteme za sprečavanje krize širom sveta, moći će da se ponaša kao verodostojan akter na globalnoj sceni. Što se tiče Kosova, tokom narednog semestra, ovde na Kosovu, biće u fokusu tri velike teme, osim opštih tema vladavine prava i borbe protiv korupcije: izazov su pandemija, dijalog sa Srbijom i liberalizacija viza”, navode iz nemačke ambasade za RTK2.

I nemački ambasador u Prištini ističe da će prednost imatii situacija vezana za pandemiju, pod motom "Zajedno za oporavak Evrope“.

"Efekti su pogubni za EU u celini. Neophodno je vraćanje društava i ekonomije na pravi put. Moramo pronaći odgovore za sledeću generaciju da bismo obezbedili dobru budućnost“, rekao je nemački ambasador.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da šest meseci nije dug period, ali da će, kako ocenjuje, predsedavanje Nemačke “malo zavesti red”.

"Velika šansa za vlasti Zapadnog Balkan da počnu ozbiljno da dogovaraju budućnost, a glavni problem je što mi za razliku od Nemačke nemamo planove razvoja. Dijalog Prištine i Beograda jeste u prioritetima, nije jedini prioritet. Kao što su izneli neki previše optimistične izjave, ja verujem da će predsedavanje Nemačke malo da zavede reda. Nemačka nije za razmenu teritorija, i nema dileme da li su Srbija i Kosovo u Americi ili Evropi, i mislim da je taj orjentir potreban i Lajčaku, kao i lokalnim akterima. To je ono što Nemci najbolje znaju, to je 'ček-lista', i da vidimo šta ste vi realizovali“, kaže Janjić.

Poznavalac evropskih integracija Besnik Vasoli vidi dobru priliku za Kosovo, kao i za liberalizaciju viza.

"Nemačka u principu predstavlja najbolju mogućnost za Kosovo. Ali ne zavisi sve od Nemačke. Po ovome pitanju moraju pomoći i oni koji lobiraju i deluju kada je u pitanju ovaj aspekt", navodi Vesoli.

Kosovski zvaničnici duže od dve godine, kada je ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, pozivaju da se omogući liberalizacija za Kosovo, ponavljajući da su ispunjeni svi uslovi za okončanje procesa. Međutim, nekoliko zemalja, pored onih koje ne priznaju Kosovo, protive se tome, među njima se pominje i Francuska.

Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona je na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta zahtevala da se izbriše referenca iz rezolucije, kojom se Savet Evrope poziva da što pre donese odluku o ukidanju viza za Kosovo. Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je tim povodom izjavila da francuski predsednik Emanuel Makron ne želi da dozvoli kosovskim građanima da putuju bez viza.