13:39

04.07.2020

13:39

04.07.2020

Gazeta Ekspres, KoSSev

U jeku rasta broja novoinficiranih kako na Kosovu, tako i svuda u svetu, kosovski premijer, Avdulah Hoti, kako prenosi Koha, predstavio je paket vlade za ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa u vrednosti od 400 miliona evra. I dok Hoti navodi da se za njegovu primenu čeka revizija budžeta, iz Centralne banke na Kosovu (CBK), predviđaju ekonomski pad od 5.9 odsto i poručuju da se svako odlaganje samo utiče na još veći pad.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti razgovarao je danas sa predstavnicima Privredne Komore Kosova i Američke privredne komore, što je potvrdio na svojoj Fejskuk stranici.

Saopštio je da je na ovom sastanku predstavio paket kosovske vlade za ekonomski oporavak, te da je on prioritet.

Kako prenosi Koha, Hoti je rekao da vlada čeka usvajanje reviziju budžeta od strane Skupštine i nastavak implementacije mera koje su deo hitnog fiskalnog paketa, kao i početak primene mera iz paketa za ekonomski oporavak koje su deo programa njegove vlade.

„Fond za ekonomski oporavak iznosiće oko 400 miliona evra, što je blizu ekonomskog pada“, poručio je Hoti, naznačivši da su Centralna banka i MMF za Kosovo procenili ekonomski pad od 5 odsto od početka pandemije.

Poručio je i da će biti podržane komercijalne banke u održavanju kamatnih stopa koje su bile zastupljenje pre izbijanja pandemije.

Za sada nije poznato šta je sve obuhvaćeno ovim paketom o ekonomskom oporavku.

Sa druge strane, predstavnici privrednih komora, kao i CBK izražavaju zabrinutost povodom novonastale situacije i apeluju na što hitiju primenu paketa za ekonomski oporavak.

Predsednik američke privredne komore na Kosovu, Arian Zeka, ukazao je na to da su ova, ali i privredna komora Kosova, koordinisale predloge sa Centralnom bankom za ekonomski oporavak nakon pandemije Covid-19, koji su predstavljeni vladi i nadležnim ministrstvima.

Predsednici komora, poručuju da će doći do „masovnog kolapsa biznisa na Kosovu“, ukoliko parlament hitno ne izvrši reviziju budžeta i ratifikuje međunarodne finansijske sporazume za ekonomski oporavak, prenosi Koha.

Isti medij prenosi izjavu guvernera Centralne banke na Kosovu, Fehmija Mehmetija, koji je poručio da se za Kosovo procenjuje ekonomski pad od 5.9 odsto, te da će svako kašnjenje u sprovođenju plana za ekonomski oporavak dovesti do još većeg pada.

Ocenjuje da je pandemija, osim zdravlja „ozbiljno oslabila ekonomsku perspektivu Kosova“.

„Nakon poslednje procene koju smo dali, ispostavilo se da će ekonomski pad biti minus 5.9 odsto. Slično tome, imamo i prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđa da ćemo imati ekonomski pad od minus pet odsto. Međutim, svaki dan kašnjenja u aktiviranju plana oporavka uticaće na nas da dalje produbljujemo ekonomski pad i na Kosovu i u globali“, rekao je Mehmeti za Kosovapress.

Podsetimo, primena paketa ekonomskog oporavka, nakon prethodne primene hitnog fiskalnog paketa koji se ogledao, kako u pomoći građanima, tako i privrednim subjektima i institucijama, bila je deo i programa vlade Aljbina Kurtija.

Sprovođenje hitnog fiskalnog paketa nastavila je potom vlada Avdulaha Hotija.