18:27

04.07.2020

18:27

04.07.2020

KoSSev

Vlada Kosova neće ometati rad Specijalnog suda, ali će svoje nezadovoljstvo zbog optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika DPK, Kadrija Veseljija, ovog četvrtka, kako prenosi Koha, iskazati bivši pripadnici OVK protestom u Prištini. Sa druge strane, međutim, kosovska vlada zabranila je održavanje skupova sa više od 50 ljudi, a ujedno stiže apel samog Veseljija, da se protest ne održi, a zbog, kako je rekao, pandemije i zaštite života građana.

Iako podnet još aprila meseca, predlog optužnice je objavljen tek krajem juna, a svega tri dana pre zakazanog sastanka u Vašingtonu između delegacija Beograda i Prištine, kojem je trebalo da prisustvuje i Hašim Tači. Objavljivanje optužnice potom je dovelo do toga da i kosovski premijer, Avdulah Hoti odustane od puta za Vašington, a nakon čega je sastanak odložen bez preciziranja kada će biti održan.

Organizacija ratnih veterana OVK i „Asocijacija bivših političkih zatvorenika Kosova“, održale su ove nedelje sastanak na kojem su razgovarale o Specijalnom sudu. Uputili su zahtev kosovskoj skupštini da izmeni zakon na osnovu kog je formiran Specijalni sud zbog toga što, svi zločini i genocid koji je na Kosovu počinila Srbija, moraju biti kažnjeni, preneli su mediji.

Izrazili su sumnju u vezi sa trenutkom objavljivanja saopštenja o podnetim, a još uvek nepotvrđenim optužnicama, poručivši da to jasno ukazuje na to da je „Specijalni sud pod političkim uticajem i da je ceo proces nezakonit“.

„Predlog optužnice objavljen je sa određenom svrhom – da ometa proces dijaloga između Kosova i Srbije“, navode.

Upravo zbog toga, ove organizacije najavile su da će 9. jula u Prištini biti održani protesti pod motom: „U odbranu oslobodilačkog rata“.

Poziv da se protest ne održi danas je bivšim pripadnicima OVK uputio lider DPK, Kadri Veselji.

U video poruci objavljenoj na svom Fejsbuk profilu Veselji se zahvalio „drugovima i svim građanima na nesmetanoj podršci“.

„U ovo vreme pandemije zabrinuti smo za živote naših građana. Zato ih sa najiskrenijim zahtevom pozivam da otkažu protest 9. jula“, poručio je Veselji.

Najavljeni protest juče je iz Tirane komentarisao i kosovski premijer, Avdulah Hoti. Za razliku od Veseljija, Hoti je poručio da „svako ima pravo da protestuje, ukoliko ne ometa sudske organe“.

„Nije prikladno preduzeti akcije koje će opstruirati pravosuđe“, rekao je Hoti, naznačivši da neće biti preduzete akcije za ukidanje Specijalnog suda, prenela je Koha.

Da li će protest biti održan, ostaje da se vidi, s obzirom na to da je novim merama u borbi protiv koronavirusa propisana zabrana okupljanja više od 50 ljudi, na otvorenom ili zatvorenom.