21:55

04.07.2020

21:55

04.07.2020

RTK2, Gazeta Express

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izrazila je saučešće porodicama čiji su članovi danas preminuli od posledica koronavirusa.

"Danas je bio težak dan za Kosovo. Izgubili smo šest života zbog virusa Kovid-19. Životi, čak i kad smo prisiljeni da ih sumiramo u brojevima - nisu brojevi. Iza svakog života i iza svakog gubitka krije se ljudska priča, bol roditelja za svojom decom ili od dece za roditeljima i na kraju očaj od gubitka", napisala je Osmani u na Fejsbuku, prenosi Gazeta Express.

Osmani je pozvala da prioritet vlade bude zaštita prava na život, ni privreda ni druge oblasti neće opstati, ako se ne osigura zdravlje stanovništva.

"Još jednom pozivam da prioritet bude zaštita prava na život, jer ni privreda ni druge oblasti neće opstati, ako ne osiguramo zdravlje našeg stanovništva. Vlada više ne treba da drži kao taoca Zakon o prevenciji i suzbijanju pandemije Covid-19, koji smo inicirali i sastavili na usvajanje u Skupštinu Kosova od aprila, već da ga hitno donose, kako bismo mogli da ga izmenimo i usvojimo. Taj zakon je posebno neophodan za davanje dodatnih ovlašćenja agencijama za sprovođenje zakona kako bi preduzeli stroge mere za sprečavanje pandemije", poručila je Osmani.

Osmani dodaje da ovaj virus ubija i pozvala je građane da ne veruju onima koji kažu da koronavirus ne postoji.

"Ne verujte onima koji rizik minimiziraju. Stoga se pobrinimo za sebe i svoje porodice noseći maske, održavajući socijalnu distacu i ličnu higijenu".