16:50

05.07.2020

16:50

05.07.2020

RTK2, KoSSeV

Vlada Kosova je nakon današnjeg sastanka povodom teške situacije usled pandemije Covid-19 odlučila da ograniči kretanje u pojedinim gradovima Kosova u kojima je zabeležen porast zaraženih. 

"U gradovima u kojima postoji veliki broj zaraženih, od večeras, u Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu ograničićemo kretanje građana, mera će biti na snazi od 21 do 5 časova ujutru", rekao je premijer Kosova Avdulah Hoti. 

Takođe se, prema njegovim najavama, povećavaju kapaciteti za testiranje od 500 testova u toku dana. Najavio je da će biti nabavljeno 100 hiljada dodatnih testova.

Najavio je i druge mere koje će biti večeras odobrene na sastanku ove vlade.

„Pobrinućemo se za stvaranje dodatnih kapaciteta, u vidu kreveta i opreme. Planiramo potpunu reorganizaciju klinika Univerzitetskog kliničkog centra Kosova kao i u privatnih bolnica. Stvorićemo dodatne kapacitete i u zdravstvenom osoblju, mobilišući na nacionalnom nivou čak i one koji nisu zaposleni, a posebno medicinske sestre i mikrobiologe“, rekao je Hoti, prenosi Koha.

Istovremeno, nije hteo da komentariše, kako je nazvao „glasine“ u vezi sa razlogom za nagli porast preminulih za manje od dva dana – njih 13. Naglasio je da će se time baviti nadležni organi, ponavljajući da zdravstveni radnici u Prištini „daju sve od sebe“.

Slična poruka za medije stiže i sa Univerzitetsko kliničko-bolničkog centra u Prištini, odakle su pozvali na istragu upravo usled sumnji koje su se otvorile u vezi sa načinom i uslovima lečenja, nakon što je juče na infektivnoj klinici u Prištini preminulo osmoro, noćas, jedna osoba a u ranim jutarnjim časovima još četiri.

Ovaj bolnički centar jutros je posetio kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, ali nije hteo medijima da daje izjave. Međutim, njegov stranački kolega iz DSK, Gani Geci, javno je preko svoje Fejsbuk stranice zatražio njegovu ostavku, a ukoliko to ne učini, onda je potrebno da ga Hoti smeni.

Kako je prethodno najavljeno, od sledeće nedelje bi trebalo da se započne sa izricanjem kazni zbog nepoštovanja mera u borbi protiv koronavirusa. Takođe, ranije ove nedelje kosovska vlada je usvojila i prethodni set novih mera nakon porasta novoinficiranih na Kosovu.

Odlučeno je da se smanji broj radnika u administraciji i zatvore sve kancelarije – institucije, privatni biznisi, u kojima je bilo pozitivnih na koronavirus. Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno. Ujedno je naloženo ugostiteljskim objektima da gostima obezbede sredstvo za dezinfekciju, dok su radnici u obavezi da nose maske.