14:43

06.07.2020

14:43

06.07.2020

Milica Živić, RTK2

Upis u srednje škole na Kosovu koje funkcionišu po sistemu Ministarstva prosvete Srbije, biće organizovan 8. i 9. jula, dok je rok za podnošenje liste želja bio 2.jul. Kao i ranijih godina, najveći broj učenika imaće Medicinska i Ekonomsko-trgovinska škola, kao i Gimnazija. Ove godine će u srednjim školama na teritoriji Opštine Gračanica biti upisano 330 učenika, što je porast u odnosu na prošlu godinu, kada je upisano 295 svršenih osnovaca.

Kao i obično, najatraktivnija je Medicinska škola, u kojoj ima mesta za 80 učenika koji će biti raspoređeni u četiri odeljenja. Tu je i Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu u kojoj će, prema rečima direktora, već u prvom upisnom roku najverovatnije biti popunjena sva mesta. 

“Ove godine primamo 60 učenika, odnosno 80 sa isturenim odeljenjem u Plemetini, što znači po 20 učenika po obrazovnom profilu. Imamo tri obrazovna profila-ekonomski tehničar, finansijski tehničar i pravno-poslovni tehničar, dok u Plemetini imamo finansijskog tehničara. Nadamo se da će sva mesta biti popunjena”, rekla je Dragica Mitić, direktorica Ekonomsko-trgovinske škole.

Rangiranje učenika vrši se na osnovu bodova ostvarenih tokom školovanja, maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz 6. 7. i 8. je 60, dok na maturskom ispitu učenici mogu imati maksimalnno 40 poena. U Gimnaziji ove godine na oba smera ima mesta za 40 učenika.

“Kao i prethodnih godina ja se nadam će i ove biti veliko interesovanje za Gimnaziju i da ćemo popuniti naš kapacitet a to je 40 učenika u dva smera. Prirodno-matematički i društveno-jezički smer. Gimnaziju je ove godine završilo 36 maturanata uglavno sa odličnim i vrlodobrim uspehom”, kazao je Dejan Denićm direktor Gimnazije.

U Građevinsko-saobraćajnoj školi u Gračanici poslednjih godina je, prema rečima direktora, povećano interesovanje za upis jer učenici stiču pravo i na polaganje vozačkog ispita za B i C kategoriju.

“Četvrti stepen dobija B kategoriju u sklopu školovanja, a vozač motornih vozila i C kategoriju. Moram da napomenem da smo u zadnje sve godine obezbedili tri nova vozila i kamion. Ove godine imamo tri odeljenja u koja će biti upisana 20 učenika”, izjavio je Dejan Petković, direktor Građevinsko-sobraćajne škole.

Upis će trajati dva dana, a učenici koji nisu uspeli da se upišu u prvom upisnom roku imaće šansu da to urade u drugom. Škole na Kosovu, koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Srbije pohađa 14 hiljada učenika u 120 školskih i predškolskih ustanova.