14:51

06.07.2020

14:51

06.07.2020

Saopštenje, RTK2

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na prethodni period”, navodi se u saopštenju.

Prema rečima direktora bolnice u Gračanici prof. dr Bratislava Lazića, na teriotriji opštine Gračanica virusom korona su zaražene četiri osobe, a pod zdravstvenim nadzorom su još tri pacijenta sa vrlo jasnim kliničkim simptomima koji ukazuju na Kovid-19 infekciju.

„Testiranja su učinjena i tek nakon rezultata moći ćemo da kažemo da li se radi o infekciji virusom korona. Do tada, s obzirom na kliničku simptomatologiju, pacijenti imaju tretman kao da već znamo da se radi o potvrđenim slučajevima i shodno tome porodice i kontakti tih pacijenata su stavljeni u samoizolaciju“, kazao je Lazić.

Kako se navodi, direktori zdravstvenih institucija informisali su predsednika Popovića da su te ustanove preduzele sve mere sa ciljem otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti izazvane novim virusom Kovid-19.

Mere je preduzela i opština Gračanica, istakao je predsednik Srđan Popović.

„Intenzivno pratimo situaciju i u skladu sa tim preduzeli smo niz mera. Inspekcija je stalno na terenu, razgovaramo sa vlasnicima restorana i trgovinskih objekata i svima je skrenuta pažnja da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, da je neophodna fizička distanca, kao i pojačana lična higijena“, kazao je Popović.

Popović je istakao da je sa predstavnicima zdravstvenih institucija dogovorena svakodnevna komunikacija i saradnja u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Situacija je pod kontrolom, meštani su dosta disciplinovani i sa naše strane pokušavamo da sve službe stavimo na usluzi građanima. Bilo je reči o tome kako zajedno možemo da pomognemo ustanovama i da u suštini sve ono što smo uspešno radili u prethodnom periodu unapredimo. Mi ćemo kao lokalna smaourava pratiti situaciju, a najvažnije je da se slušaju uputstva nadležnih institucija i da se svako ponaša odgovorno i savesno kada je u pitanju situacija sa virusom korona“, zaključuje Popović.

Preporuka je za građane da se, ukoliko primete simptome, poput visoke temperature, gubitka mirisa i ukusa, telefonskim pozivom jave nadležnim zdravstvenim institucijama, kako bi se uzeli podaci, preduzele epidemiološke mere i dali saveti o daljem postupanju, ističe se u saopštenju.