22:03

07.07.2020

22:03

07.07.2020

Blic

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel u ekskluzivnoj izjavi za Blic kaže da mu je drago što će EU organizovati sastanke predstavnika Beograda i Prištine, da SAD nudi potpunu podršku ali i da se nada da će biti uspostavljeni svi prethodni dogovori.

Takođe, poručuje i da SAD nikada nije verovala u brz dogovor u izbornoj godini, a koji bi bio postignut između Kosova i Srbije.

"Drago nam je što će Evropljani upriličiti sastanke 10. i 12. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu. Nadamo se da će važno pitanje vizne liberalizacije za Kosovo biti završeno na ovom sastanku", kazao je Grenel.

Od odlaganja susreta susreta u Beloj kući koji je trebalo da bude održan 27. juna, Grenel se nije oglašavao, a sada za Blic kaže i da se nada da će EU raditi na uspostavljanju koji imaju ekonomsku saradnju kao težište dogovora.

"Sjedinjene Države su naporno radile kako bi istakle važnost normalizacije ekonomskih odnosa između dve strane, jer verujemo da je to presudni prvi korak ovog dugoročnog političkog spora. I nadamo se da će Evropljani realizovati prethodno dogovorene sporazume o avio saobraćaju, železnici i drumskom saobraćaju kao glavni prioritet. Verujemo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i davanje nade mladima u regionu", istakao je Grenel.

U javnosti se često mogu čuti komentari da SAD žuri da reši pitanje Kosova pre predsedničkih izbora koji će biti održani na jesen, ali Grenel sada to kategorički demantuje.

"Nikada nismo verovali u brz dogovor između Kosova i Srbije u izbornoj godini. I nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji biti brzo rešenje. Biće lakše suočiti se sa teškim i dugoročnim političkim pitanjima ako se prvo postigne napredak u ekonomskim pitanjima. Međunarodna zajednica mora da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako ćemo ikada napredovati. A narod Kosova i Srbije zaslužuje punu i stalnu pažnju", rekao je Grenel.

Sastanak u Vašingtonu odložen je nakon objave da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu poslalo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnice kojima se kosovski predsednik Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji terete za "niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje". 

Dolazak je otkazao prvo Tači, a onda i kosovski premijer Avdulah Hoti. 

Dijalog uz posredstvo EU, u zastoju je od 8. novembra 2018. godine, kada su se poslednji put predstavnici dve strane sreli u Briselu. 

Prekid veze uzrokovan je uvođenjem taksa na robu iz Prištine, koje su nedavno ukinute.

Dijalog će u Briselu biti nastavljen 12. jula, kako je saopštila Evropska komisija, u četvrtak će predsednik Francuske Emanuel Makron organizovati susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom VUčićem, a u petak će biti organizovan samit pod vođstvom Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.