12:26

08.07.2020

12:26

08.07.2020

RTK

Francusko predsedništvo objavilo je danas detalje sastanka predsednika Emanuela Makrona u utorak sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

Na sastanku između Makrona i Hotija, kako se navodi razgovaralo se o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije i rešavanju problema između dve države.

"Predsednik Republike je dočekao u utorak 7. jula u Jelisejskoj palati premijera Kosova Avdulaha Hotija i razgovarao o oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, što je ključni element stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, kao i perspektive vezane za članstvo u Evropskoj uniji dve zemlje", navodi se u saopštenju.

Makronova kancelarija je pomenula i održavanje video-samita u petak 10. jula, koji organizuje Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Na inicijativu predsednika Republike i nemačke kancelarke, 10. jula će se održati samit putem video konferencije kako bi se obnovio dijalog između Srbije i Kosova, koji je prekinut pre 18 meseci i da omogući Evropskoj uniji da im olakša rešavanje spora", ističe se u saopštenju.

"Ovaj samit će uslediti posle samita u Berlinu 29. aprila 2019. godine. To će biti rezultat koraka koje su Francuska i Nemačka preduzeli zajedno sa Srbijom i Kosovom u cilju jačanja stabilnosti na Balkanu i jačanja njihovih veza sa Evropskom unijom", stoji u saopštenju.