14:44

09.07.2020

14:44

09.07.2020

RTK

Nemački ministar za Evropu, Mihael Rot, kazao je da vize za stanovnike Kosova treba liberalizovati.

U članku za "Die Welt", Rot je naveo da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka.

Prema njegovim rečima, pomirenje u regionu je ključni faktor mira i promena, za dobru perspektivu na Zapadnom Balkanu.

"Što se tiče uloge EU, jasno je: Mi imamo posebnu odgovornost za Evropsko dvorište. Moramo učiniti sve što je u našoj moći radi mira, pomirenja i demokratije na Zapadnom Balkanu. Pogotovo kada je reč o mladima, ujedinjena Evropa zajedničkih vrednosti nije izgubila sjaj. Stoga moramo mudro upotrebiti našu transformativnu snagu i pokazati ljudima u regionu da mogu računati na nas. Još je važnije to da smo na samitu EU u maju - iako smo bili usred stresnog testa krize koju je prouzrokovala korona - još jednom nepogrešivo i vrlo jasno rekli da je budućnost Zapadnog Balkana u EU", rekao je on i dodao "A gledajući Kosovo, mi kao EU moramo dati ono što smo obećali i konačno krenuti napred na putu vizne liberalizacije".

Rot je govorio i o prioritetima Nemačke u Veću Evropske unije.

"Mi ćemo stajati pored zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU. To je takođe prioritet nemačkog predsedavanja Savetom Evropske unije, tokom koga je Nemačka preuzela posebnu odgovornost. U naporima za pomirenje u regionu, kao i za prevazilaženje ekonomskih i socijalnih posljedica prouzrokovanih krizom korona virusa, mi ćemo biti na strani regiona. Ljudi moraju da osete šta predstavlja evropsku solidarnost i šta našu ujedinjenu Evropu čini posebnom i vrednom", istakao je Rot.

Prema njegovim rečima, Nemačka će ući u novi život u dijalog Kosova i Srbije.

„A imajući u vidu regionalne tenzije, moramo dati novi podsticaj dijalogu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. To je zato što nam je potrebno održivo rešavanje sukoba - a ne "opasni dogovori", koji maštaju o razmeni granica, preti da se ponovo otvori Pandorin okvir sa toliko sukoba", kazao je Rot.