19:57

09.07.2020

19:57

09.07.2020

Beta, Danas

Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.

To je izjavila portparolka u Evropskoj komisiji, Ana Pisonero, naglasivši da su "zbivanja u potekla dva dana u Beogradu koja se pomno prate, razlog zabrinutosti“.

Ona je podvukla da "zaštita ljudskih života mora biti prioritet“ i da je "na vlastima da odrede koje će mere preduzeti za suzbijanje pretnje korona virusa, a koje moraju biti utemeljene na naučnim i epidemiološkim podacima“.

Portparolka evropskog komesara Olivera Varheija, je time odgovorila na pitanje novinara da li sinoćnji neredi u Beogradu mogu dovesti u pitanje dolazak srpskog predsednika Vučića u nedelju na dijalog u Briselu.

Ana Pisonero je takođe istakla da Evropska komisija "vrlo jasno stavlja do znanja da restriktivne mere ne smeju u preteranom obimu ugrožavati temeljne slobode i prava i moraju biti strogo vremenski ograničene na ono što je nužno“.

Posebno je istakla da "to mora obuhvatiti i pravo na mirne proteste, kao deo svakog demokratskog društva, dok istovremeno javni red mora biti zajamčen, nenarušivost demokratskih ustanova mora biti poštovana i zaštićena, a svaka upotreba sile uvek mora biti odmerena i primerena“.