20:15

09.07.2020

20:15

09.07.2020

RTK2, Gazeta Express

Na Kosovu je u poslednjih 24 sata zabeleženo 214 pozitivnih slučajeva koronavirusom, i 35 smrtnih slučajeva u poslednjih 8 dana. Infektolog Hamdi Ramadani kaže da je do toga došlo zbog nedostatka koordinacije između bolnica.

"Broj smrtnih slučajeva je zapanjujući. Na Kosovu nema koordinacije između regiona, jer svaki region ima svoju bolnicu. Napravljena je greška i svi slučajevi su poslati na Kliniku za infektivne bolesti u Prištini", kazao je Ramadani.

Prema njegovim rečima, da je saradnja bila bolja, onda ne bi došlo do ove situacije u kojoj su bolnice koje leče pacijente iz Prištine skoro na maksimalnim kapacitetima a, prema njegovim rečima, ako se strategija ne promeni, situacija bi mogla da postane ozbiljna.

"Bilo bi potpuno drugačije da se napravila podela i da svi slučajevi nisu upućeni u Prištinu. Ako se nastavi u tom smeru, situacija će biti veoma teška i ozbiljna", rekao je on.

Infektolog je rekao da je još uvek nepoznato koliko se proširio koronavirus na Kosovu i da bi se to saznalo, treba početi vršenje seroloških testova.

"Na Kosovu još uvek nije počelo serološko testiranje. Postoje podaci da na Kosovu ima preko 200.000 zaraženih, a bez vršenja seroloških testova ne možemo da znamo ove podatke", zaključio je Ramadani.