20:57

09.07.2020

20:57

09.07.2020

N1, Anadolija

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla i ministar pravde Kosova Seljim Seljimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.

Kosovske ministre je prvi primio predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, sa kojim je razgovarano o položaju Albanaca u Preševskoj dolini i mogućnostima da im se pruži podrška, saopšteno je iz Ministarstva pravde Kosova.

Arifi je tom prilikom izjavio da je potrebno učešće predstavnika Preševske doline na sastancima Vlada Kosova i Albanije, radi sinhronizacije politika, a posebno uključivanje u proces dijaloga, jer bi sporazum postignut između Kosova i Srbije bio nestabilan bez njih.

Ministar Seljimi je rekao da Kosovo ostaje posvećeno da pomogne i pruži besrezervnu saradnju kako bi se učinilo najbolje za Albance te oblasti

"Kao ministar pravde, u moje ime i u ime Vlade Kosova, uveravam vas da ćemo i dalje imati posvećen pristup i nastaviti saradnju kako sa političkog aspekta, tako i u sferi ekonomije i kulture u cilju poboljšanja i unapređenja položaja Albanaca Preševske doline", kazao je Seljimi.

Ministarka Haradinaj Stublla je rekla da treba zaustaviti diskriminatorsko, selektivno i namerno brisanje Albanaca Preševske doline iz civilnih registara, kao zdravstvenu i ljudsku nepažnju službenog Beograda prema Albancima sa tog područja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova.

"Republika Kosovo biće posvećena rešavanju ovih pitanja na najvišim međunarodnim nivoima", rekla je ona.

Kosovska delegacija je boravila i u opštini Bujanovac, gde kao i u Preševu živi većinsko albansko stanovništvo.

Deo kosovske delegacije je bio i izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka, pošto su mnoga preduzeća iz Preševske doline njihovi članovi.