15:25

11.07.2020

15:25

11.07.2020

RTK2, Saopštenje

Predsednik Kosova Hašim Tači, složio se u vezi sa jednogodišnjim tehničkim produženjem Misije EULEX u razmeni pisama sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Džozepom Boreljom, navode u saopštenju iz Predsedništva Kosova.

Tehničko produženje se vrši jer je pandemija onemogućila pregovore o budućnosti mandata EULEX-a.

U razmeni pisama, predsednik Tači je izrazio spremnost da, kako bi se obezbedio kontinuitet misije Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu (Euleks Kosovo) tokom vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko produženje mandata najkasnije do 14. juna 2021. godine.

Predsednik Tači je, navodi se, takođe i izrazio podršku misiji, potvrđujući da kosovske institucije u potpunosti podržavaju mandat "Euleks Kosovo" u skladu sa dokumentima koji su do sada potpisani.

U svom odgovoru visoki predstavnik EU Džozep Borelj prihvatio je saglasnost o jednogodišnjem tehničkom produženju mandata za EULEX, do 14. juna 2021. godine i ističe podršku EU Kosovu, sa posebnim akcentom na podršku u vreme „izazova bez presedana“ koje je izazvala pandemija.

Predstavnici EU, su govoreći i u ime država članica EU obavestili da je zbog pandemije koronavirusa bilo nemoguće da se održe sastanci o razmatranju misija EU, obuhvatajući i Euleks na Kosovu i da su tražili razumevanje od domaćih organa zbog tehničkog produženja trenutnih mandata na još jednu godinu.

Mandat Euleksa ugovara se svake dve godine i postepeno je smanjen mandat, a nadležnosti su prenete na domaće institucije, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Kosova.​