15:45

11.07.2020

15:45

11.07.2020

Radio Kontakt Plus

Ambasada Sjedinjenih Američkih država na Kosovu i šefica Kancelarije Evropske unije Natalija Apostolova osudili su fizičku pretnju upućenu predsednici Skupštine Vjosi Osmani od strane poslanika Demokratskog saveza Kosova Džavita Ukaja.

Ambasada SAD na Kosovu je na svom Twitter nalogu saopštila, da je Skupština izgubila vreme fokusirajući se na lične optužbe i političku retoriku, a nije preuzela odgovornost za rešavanje ekonomske i zdravstvene krize.

„Pre dva meseca smo pozvali sve političke partije da umanje politčku retoriku i da se ujedine u rešavanju ekonomske i zdravstvene krize. Skupština je izgubila vreme na lične optužbe umesto da vodi računa o odgovornostima. Narod Kosova zaslužuje bolje“, navodi se u objavi američke ambasade na društvenoj mreži Twitter.

Prethodno je šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalia Apostolova ocenila da nema mesta nasilju u demokratskom društvu, naročito protiv žena.

„Skupštini Kosova je potreban konstruktivan rad kako bi se suočila sa izazovima koji predstoje. Svi moraju da budu posvećeni političkom konsenzusu i da se suzdrže od nasilja kome nema mesta u demokratskom društvu, posebno nad ženama“, napisala je Apostolova na Twitter-u.

Sednica kosovske Skupštine, na kojoj se 10. jula raspravljalo o nacrtu zakona o budžetu za paket hitne pomoći, prekinuta je nakon verbalnog sukoba poslanika Demokratskog saveza Kosova Džavita Ukaja i predsednice Skupštine Vjose Osmani.

Incident u Skupštini osudili su politički predstavnici i nevladine organizacije na Kosovu.