13:14

12.07.2020

13:14

12.07.2020

Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvuje na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovorene teme za sastanak u Briselu.

Vučić je rekao da se dijalog pod pokroviteljstvom EU posle dvadeset meseci nastavlja.

"Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak", saopštio je Vučić na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

Predsednik Srbije je uoči sastanka u Briselu održao bilateralne konsultacije sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbendosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Video-konferencija počela je jutros u 10 časova bilaterlnim razgovorima. EU pregovarači su prvo razgovarali sa delegacijom Prištine, a nakon toga i predstavnicima Beograda. Oko podneva počeli su zajednički video razgovori sve tri strane.

Video-konferencija "Dijalog Beograda i Prištine" pod pokroviteljstvom Evropske unije, predstavlja uvod u nastavak dijaloga, najavljen za četvrtak, 16. jul.

Video-konferencijom predsedava Žozep Borel, koji je poručio da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

"Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU", izjavio je Borel pred početak video-konferencije.