14:40

12.07.2020

14:40

12.07.2020

Maja Denić, RTK2

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je registrovano 203 nova slučaja korona virusa. Saopšteno je da se 71 osoba oporavila, dok su četiri preminule. U Domu zdravlja u Gračanici navode da je poslednjih dana povećan broj pacijenata, koji su imali simptome infekcije gornjih respiratornih puteva i povišenu temperaturu.

U Kliničko-bolničkom centru Kosova smešten je 301 pacijent pozitivan na Kovid-19, dok su 22 pacijenta  u kritičnom stanju.

„U klinikama Univerzitetsko bolničkog centra, koji obuhvata i 7 javnih bolnica leči se 301 pacijent. Od tog broja 186 je u kliničkom centru, a 115 u opštim bolnicama. Na kiseoničnoj terapiji je 184 osoba, od kojih je 22 u teškom stanju“, podaci su ovog centra.

Direktor Klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova Iljir Kurtiši izjavio je da su zbog epidemije odložene operacije tumora.

„Obrađujemo podatke od prošle godine, ali zbog pandemije odloženi su slučajevi kojima je potrebna operacija, imamo smanjenje broja registrovanih tumora. Pacijenti sa rakom želuca i pankreasa najviše su pogođeni koronavirusom. Maligne bolesti najviše pogađaju osobe preko 50 godina. Ovi ljudi su osetljiviji i spadaju u četvrtu grupu osoba u riziku od koronavirusa. Za sada imamo dva pacijente koji su preležali koronavirus i njihovo stanje je dobro“, rekao je Kurtiši.

Specijalista Interne medicine i načelnik Opšte medicine pri Domu Zdravlja Gračanica Siniša Rašić potvrdio je za našu televiziju da je broj pacijenata koji se obratio ovoj zdravstvenoj ustanovi sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva i povišenom temperaturom poslednjih deset dana u porastu.

„Sve takve pacjente pregledamo u kovid ambulanti i na osnovu fiziklanog nalaza, epidemiološke ankete i laboratorijskih pretraga postupamo dalje sa tim pacijentima u zavisnosti od nalaza. Do sada smo imali preko 50 pacijenata sa tim simptomima, one pacijente za koje smo smatrali da mogu biti sumnjivi na aktuelnu infekciju kovid 19 poslalio smo na dalju dijagnostiku na Infektivnu kliniku u Lapljem Selu. Za sada imamo osam pozitivnih slučajeva, oni se nalaze na infektivnoj klinici u izolaciji kao i članovi njihovih porodica. U slučaju nekih težih komplikacija pacijenti se šalju u nekom od sekundarnih centara u Centralnoj Srbiji“, ističe Rašić.

Prema poslednjim podacima u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 35 novoinficiranih. Na severu Kosova registrovano je ukupno 26 novoobolelih, dok je u srpskim sredinama južno od Ibra kod 9 lica potvrđeno prisustvo infekcije.